VIVACOM Fund подкрепя млади български физици

С подкрепата на VIVACOM Fund през изтеклата седмица в град Несебър се проведе шестнадесетата международна школа по квантова електроника "Лазерна физика и приложения". Инициативата е традиционно събитие, което се организира на всеки две години от 1978 г. от Института по електроника към Българска академия на науките.

Благодарение на телеком оператора седем млади български специалисти успяха да вземат участие в организираното обучение. По време на форума участниците си дадоха среща, както с изследователи от Източна и Централна Европа, така и с физици от целия свят. Младите специалисти представиха също и своята работа в следните области: взаимодействие на лазерното лъчение с веществото, лазерно дистанционно сондиране на атмосферата и екология, лазерна спектроскопия и метрология, лазерни приложения в биологията и медицината и лазерни системи и нелинейна оптика.

На тазгодишното издание участваха водещи учени с лекции по "горещи" теми в основите на физиката на лазерите и приложението на лазери. Освен това бяха организирани постерни сесии на участниците, които ще бъдат представени в специална сесия, която дава възможност на младите учени да представят работата си в присъствието на лектори и гости от 21 държави. Паралелно на постерните сесии се проведе и научна изложба с участието на водещи световни фирми в областта на лазерната техника и оптика.  

VIVACOM Fund подпомага различни значими за обществото социални, културни и образователни каузи и събития, чиято успешна реализация компанията приема за своя персонална отговорност. VIVACOM Fund се фокусира върху проекти в сферата на здравеопазването, образованието, културата и спорта. Като естествено продължение на мисията на VIVACOM Fund бе и подпомагането на двама млади астрономи. Благодарение на финансирането от компанията надарените младежи заминаха за шестдневно обучение в Космическа академия за напреднали на Space Camp, една от водещите образователни програми в областта на математиката, науката и технологиите в Щатите.

Коментар