ЗG “отровно хапче” пази данните в лаптопа

Intel въвежда второ поколение процесори Core vPro с повишена производителност и сигурност, вкл. с 3G "отровно хапче" за предпазване на данните в РС-то.

Предишните версии на технологията срещу кражби позволяваха оторизирани ИТ специалисти или обслужващ персонал да изпращат кодирано "отровно хапче" по интернет, което деактивира напълно изгубен или откраднат компютър и така осуетява достъп до криптираните му данни.

Новата технология Intel Anti-Theft Technology 3.0 дава възможност отровното хапче да бъде изпратено като SMS по 3G клетъчна мрежа, в рамките на минути след като изчезналият лаптоп бъде включен. Когато се върне при собственика си, PC-то може по подобен начин да бъде активирано отново.

Функцията Locator Beacon дава на властите възможност да определят местонахождението на липсващия лаптоп с използване на GPS технология при някои 3G модеми.

Характеристиката на AT 3.0 за предпазване в стендбай режим пък помага да се предпазят криптирани РС-та, които са попаднали в уязвимо некриптирано състояние на хибернация (S3), след като са били оставени в режим на бездействие. Когато РС-тата се "събудят", защитата при стендбай изисква криптиран вход в системата, който е много по-сигурен от обичайните име и парола.

В допълнение, технологията Intel Identity Protection Technology (IPT) помага за предпазване срещу кражба на идентичност. IPT е интегрирана в избрани процесори от второ поколение Core и Core vPro и помага да се осуетят фишинг атаки, целящи незаконен достъп до корпоративни сайтове, сайтове за eлектронно банкиране, e-търговия и др.

IPT допълва обикновените процедури при паролите чрез генериране на нова 6-цифрена парола на всеки 30 секунди, за да осигури само оторизиран достъп. Symantec и Vasco са първите, които използват тази технология, за да поддържат сигурни комуникации.

Сравнителни тестове на Intel показват, че новият Core vPro i5 процесор може да ускори бизнес приложенията с 60%, изпълняването на много задачи едновременно със 100% и криптирането на данни с 300%.

Производители на компютри, сред които Dell, Fujitsu, HP и Lenovo, вече разполагат различни типове компютри, вкл. лаптоп, таблет, десктоп и система всичко-в-едно, базирани на второто поколение Intel Core vPro чипове.

Коментар