Проучват бързия интернет в селските райони

Министерството на земеделието и храните извършва представително за страната изследване на разпространението и използването на широколентов интернет и на свързани с него услуги, с фокус върху селските райони.

Анализът подпомага проучвателната фаза на инициативата за бърз интернет в отдалечени селища като се използват средства от Програмата за развитие на селските райони, съобщи МТИТС.

Изследването ще позволи да бъдат прецизирани целевите райони за включване в бъдещи инвестиционни инициативи. Ще бъде създадена карта на съществуващата широколентова електронна съобщителна инфраструктура в тези части на страната.

Проучването цели също да установи потенциалното търсене и потребление на интернет и електронни услуги. На негова база ще бъдат определени необходимите финансови ресурси за осигуряване на такава свързаност.

Предвижда се в отдалечените райони да бъде предприета кампания за разясняване и популяризиране на предимствата на интернет и електронните услуги, както и да бъдат повишени уменията на населението и бизнеса в тази сфера.

по темата: „Проучват бързия интернет в селските райони”

добавете коментар...

  1. Deem

    Deem, признавам си че не съм запознат в детайли но съм съгласен с това което казваш. Идеята ми беше че в момента провинцията агонизира и от ден на ден става все по голям леж а безработицата расте. В София безработицата през последните 10 години може би не е надвишавала 1,5-2% а има общини с 40% и повече процента безработица и в същото време парите се наливат основно там което е ДЕБИЛНО. София се задръсти от хора!!! Защо? В същото време по новините гледаме София това, София онова и някъде накрая за цвят новини и от провинцията. За бизнеса и човек който не познава страната това е СУПЕР важно. Всеки работодател почти винаги избира район за инвестиции където на първо място по лесно може да намери квалифицирани кадри и има добра комуникация. И тука идват политиките на държавата и нейните приоритети. Идеята ми е че последните 20 години такива липсват и се кара по инерция, никой не го е еня. Знаеш ли че в Европа сме на последно място по проникване на интернет като цяло в страната и на едно от първите по скорост и качество на достъп но САМО В СОФИЯ. Проблемът не е само в интернета а в това че нещата се повтарят в почти всички отрасли на икономиката. Светът свършва до върхът на носа на някои хора, иначе на думи локуми големи. Това ми е идеята, но явно такъв ни е багажът които носим в главите си в лицето на хората от които зависи нещо в тази държава. Дано греша

  2. Deem

    Коментиращите не се чували и виждали до каква степен високите технологии са навлезли в модерното земеделие.

  3. Несофиянец

    Как така хората от това правителство което се ръководи от ПРЕМИЕРА НА СОФИЯ са се сетили за просташката провинция. То не бяха северни дъги, метро, лувъри, магистрали по които само ще ходим на море и подобни та и остана време за нещо друго като визия по далеч от Перник и плажа на Слънчев Бряг.
    Филипе, комуникациите освен всичко са и гъвкавост, информация и самочувствие ако щеш особено когато се прави бизнес от нищото. Как искаш селско стопанство като в София са съсредоточени 68% процента от чуждестранните инвестиции и най-будния МТРАЛ се наблъска в Люлин, Младост и т.н. В междублоковото пространство ли да отглеждат домати. Един човек работи или смени една работа повече от 5 години влиза в едни ритъм от който почти е невъзможно да излезе. Тези хора които отидоха в София вече са мъртви така че трябва да се почне от начало, а без интернет и комуникации в провинцията няма селско стопанство, малък и среден бизнес, няма оцеляване и порочния кръг се затваря отново в София. Няма развита държава в която всичко е наблъскано единствено в нейната Столицата или един голям град ако изключим Латинска Америка. Незнам дали ще ме разбереш, но от Витоша, Банкя има и по голямо, простотията на един премиер.

  4. Филип

    А по-вероятно е да се търсят едни пари по едни европейски и национални програми за развитие на селските райони , които да се усвоят от едни наши фирми срещу съответни комисионни…и срещу неизвестен резултат…

  5. ФИЛИП

    Така , така!След съсипването на селското стопанство , вместо да се ПРОУЧИ , както пише в статията , как да се възстанови , а и надмине нивото на производство (и качеството)на храни, което беше преди , се мислят ГЛУПОСТИ.
    Извинете ме всички , пристрастни към ИТ тематиката , но това не е най-важното.Чичо/леля , или баба /дядо вместо да браузват с греблото и мотиката , както си знаят , сега , според земеделското министерство , трябва да си купят един лаптоп , и да чатят…То друго остана ли им? Изсмукани от преходи , кризи и немотия , си разпродадоха земиците , та затова сега-да чатят…
    Да , наясно съм какъв е тънкия замисъл – да се върнат младите хора на село , но те ще се върнат там не когато има съпербърз космически безплатен интернет , а когато могат с изработеното там да се издържат , и то не оцелявайки…

Коментар