Предстои състезание по роботика у нас

За пръв път изявено международно състезание по роботика ще има регионален кръг в България. FIRST LEGO League (FLL) се организира в цял свят с мащабното участие на десетки хиляди ученици от 10 до 16-годишна възраст, състезаващи се на локално, а при успех, и на международно ниво, съобщиха организаторите.

За тазгодишното издание на състезанието се очаква сформиране на близо 800 отбора от Европа. Надпреварата се провежда ежегодно, като задачите са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми, като например глобалното затопляне, храни и здравеопазване и др.


Победителите в регионалния кръг на състезанието FLL в България ще мерят сили с 800 европейски отбора (снимка: ICT School)

От 2006 г. досега българските ученици са взимали участие в състезанието чрез регионалния кръг в Германия. Тази година над 10 отбора от над 100 ученици ще премерят сили с роботите на регионален кръг вече и в България, където състезанието се организира от Сдружение "ИКТ Училище" и Училище по роботика "Robopartans", с подкрепата на SAP и Telerik.

Отборите се формират в периода 1 май-30 юни и се регистрират на сайта на международния партньор на състезанието – Hands on Technology. В периода август-ноември отборите се подготвят под ръководството на ментор за решаване на поставените задачи чрез роботи. Задачите са еднакви за всички, но всеки един от тях има свободата да намери собствено решение.

В началото на септември задачите и тематиката се обявяват официално, а учениците разполагат с 8-10 седмици за решаването им. На 26 ноември ще се проведе регионалният кръг на състезанието в България. В началото на декември предстоят полуфиналите в Полша, а в началото на януари 2012 г. – финалите в държава от Централна или Западна Европа.

"Искаме да запалим учениците към техническите науки и да ги накараме да мислят. Да им дадем възможност да творят, да бъдат креативни. Идеята е да останат творци и докато растат", сподели Кирил Митов, основател на училище по роботика "Robopartans" и Сдружение "ИКТ училище".

През годините в състезанието преобладава участието от страна на момчетата, които проявяват по-голям интерес към роботиката и роботите. Броят им винаги надхвърля 65% от броя на всички участници. Затова и тази година организаторите в България търсят момичета за сформиране на изцяло женски отбор.

Коментар