Стартира онлайн услуга за социално уязвими групи

Незрящи, ХИВ позитивни и хора с двигателни увреждания ще могат безвъзмездно да получават професионална психологическа терапия онлайн, стана ясно днес. Проектът „Онлайн психологически консултации и терапия за уязвими социални групи” е реализиран от ЕТ „Тома Томов” с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд, като общата му стойност е 85 986 лв.

Иновативната услуга цели да подобри условията и възможностите за социално адаптиране на хората със специфични потребности и се доставя от сайта www.bezokovi.com (от 1 юни). Специалистите с дългогодишен опит Александра Петрова, Борислава Крендева и София Щерева ще предлагат съвети и подкрепа за преодоляване на конкретни социални нужди и проблеми като:

• затруднено създаване на контакти и адаптиране в нови условия; загуба на място в социалната среда;

• необходимост от асистент или друг тип помощни средства за социална активност;

• затруднения при намирането на партньорства и създаването на семейни двойки и поколение.

Сайтът ще предлага и тестове, разработени за хората със специфични нужди и техните асистенти. В помощ на хората от уязвими социални групи ще бъде и допълнително разработеният форум, в който те ще могат свободно да осъществяват контакти и да разменят мнения и въпроси.

Всеки желаещ да използва онлайн консултирането може да получи акаунт от самия сайт или от организацията за хора със специфични нужди, в която членува. Терапевтичната сесия, продължаваща 40-50 минути, се провежда в предварително определен час, удобен за потребителя.

След края й той попълва тестове и анкети, благодарение на които се определят индивидуалният му профил и характер.Това ще даде възможност на психолозите да прилагат различен подход на работа с отделните хора, изцяло съобразени с личните им потребности.

Средата за провеждане на интернет консултациите е защитена, анонимна и напълно конфиденциална. Пълната база данни от проведените терапевтични сесии ще бъде съхранявана защитено, с цел да се предоставят статистически обобщения и полезни психологически материали в подкрепа на организациите, участващи в проекта.

Коментар