Apple ще става първа при мобилните компютри

Apple е на път да стане най-големият доставчик на мобилни компютри в света, като в сметката се включат и таблетите. Очаква се през 2012 година компанията да продаде 15 милиона лаптопи MacBook и 60 милиона таблети iPad, пише digitimes.com. Тези 75 милиона броя устройства с марката Apple представляват 25-30% от целия пазар на мобилни компютри.


Стив Джобс показва ""чудото" iPad, което може да превърне Apple в най-големия доставчик на мобилни компютри в света

Лидер на пазара за лаптопи е HP, която през 2011 година ще достави над 50 милиона броя мобилни РС. Компанията от Пало Алто обаче не може да разчита на толкова висок ръст в продажбите на лаптопи и таблети TouchPad през 2012 г., че да надвиши очакваните продажби от 75 милиона броя на Apple.

Подобни прогнози, направени за година-две напред, често са уязвими и опровергавани от пазара, но все пак дават възможност за една груба оценка на статуквото в близка перспектива.

Предполага се, че през лятота на настоящата година Apple ще продаде 14 милиона iPad-и. На тази основа се правят и прогнозите, че Купертино ще пласира на пазара 60 милиона броя таблети през следващата година.

iPad повлия най-силно върху нотбук компютрите. Това личи от намаляването на приходите на Microsoft от ОС за ноутбуци с 40% от началото на годината. Acer също беше принуден да намали производството на лаптопи и да реорганизира бизнеса си, така че да не е толкова зависим от бюджетните ноутбуци и нетбуци.

Коментар