Първият фонд JEREMIE ще заработи през септември

През септември ще започне да работи първият фонд по JEREMIE – Гаранционният, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща в Габрово с Клуба за иновации.

Европейският инвестиционен фонд вече е избрал мениджърите и на Фонда за стартиращи компании и за Мезанин фонда. Очаква се тези инструменти да ускорят усвояването на средства по ОП „Конкурентоспособност" и от тях да има истински ефект за бизнеса, посочиха от МИЕТ.

Парите могат да бъдат усвоени и да свършат работа не само чрез грантове, но и чрез схеми за финансов инженеринг, с които да се постигне същия резултат. С подобни инструменти ще има възможност за кредитиране на значително по-ниски лихви от пазарните нива, вкл. за стартиращи и иновативни компании, които трудно намират финансиране, заяви Трайков.

По думите на министъра, по този начин могат да бъдат усвоени поне 90% от средствата по оперативната програма, тъй като фондовете ще правят дялово финансиране, гаранционни фондове или друг вид финансиране, въз основа на собствената си експертиза, която е и пазарно мотивирана, а не само административно. Това е начин и за елиминиране на голяма част от бюрокрацията и скъсяване на сроковете за оценка и реализация на проектите.

Иновативните компании могат да ползват ресурс от 220 млн. лева за разработване и внедряване на иновации по различни схеми на ОП „Конкурентоспособност". Един от основните проблеми, изтъкнати от мениджърите на иновативни компании, е липсата на средства за съфинансиране, които допълват безвъзмездната помощ.

Затова по ОП „Конкурентоспособност" бяха разработени съвместни схеми с финансови институции, като едновременно с отпускането на гранта се получава и кредитна част съфинансиране, припомни Трайков. Пилотно този модел се прилага по Програмата за енергийна ефективност, която предоставя 200 млн. евро на предприятията по оперативната програма и 150 млн. евро съфинансиране от ЕБРД чрез 10 банки-партньори.

По-рано тази седмица МС реши да отпусне 5 млн. лева за Националния иновационен фонд – за проекти в изпълнение. Националната цел на България е да достигне 1,5% от БВП инвестиции в иновации до 2020 г. Това означава, че вложенията в НИРД трябва ежегодно да нарастват с 15%.

За бизнеса се предвиждат различни данъчни стимули, свързани с инвестиции в НИРД. Обсъждат се източници на държавното финансиране, като една от идеите е част от концесионните възнаграждения за подземни богатства да се използват за тази цел, каза още Трайков.

Коментар