Samsung SSD 470 – скоростната алтернатива

samsung ssd 4700

Серията устройства Samsung 470 SSD са подходящи за широк кръг потребители – професионалисти, геймъри и служители в офиси, които имат нужда от ъпгрейд на своите системи

Южнокорейският гигант Samsung, пионер в предлагането на твърдотелни дискове (SSD), отстоява позициите си на пазара със серия висококласни устройства. Линията Samsung SSD 470, с която производителят навлиза в България, включва дискове с форм-фактор 2,5 инча и капацитет 64, 128 и 256 гигабайта (GB). Широк кръг потребители могат да се възползват от очевидните предимства на SSD устройствата – увеличена производителност, висока надеждност и енергийна ефективност.

Повишена производителност

Интегрираният в устройствата на Samsung триядрен ARM-базиран NAND-флаш контролер управлява архитектура от клетки с множество нива (MLC), произведени по 30-нанометрова технология. Това позволява изпълнение на няколко задачи едновременно и значително намаление на времето за отговор. Резултатът е почти три пъти по-висока скорост на запис в сравнение с традиционните HDD.

Скоростите на четене и запис са съответно 250 MB/sec и 220 MB/sec за дисковете с капацитет 256 GB и 128 GB и 170 MB/sec при запис за 64-гигабайтовия вариант. При случайно четене/запис се постигат скорости до 31 000 и 21 000 входно-изходни операции в секунда (IOPS).

Увеличената производителност се дължи на разширената Toggle DDR NAND-флаш памет, последния модeл триядрен МАХ-контролер на Samsung и 256МВ DDR DRAM кеш.

SSD устройствата позволяват също много по-бързо зареждане на операционната система. За броени секунди се отварят 164-битов Photoshop файл, 15МВ PDF файл и 32 МВ Excel документ, при това едновременно. Дисковете поддържат и TRIM функционалността, налична в Windows 7, която увеличава времето за автономна работа и оптимизира производителността.

Устойчиви, безшумни, с компактен дизайн

Samsung е вложила много усилия в дизайна на устройствата, който е компактен, елегантен и с изчистени линии. Дисковете има размери 9,5×69,85×100 мм, а надеждността им се подсилва от здравия алуминиев корпус, който изолира компонентите във вътрешността от влиянието на околната среда (температурни промени, прах, корозия и др.).

Повишената стабилност и надеждност се допълват от NAND Flash технологията на Samsung, която предлага много по-голяма устойчивост на външни удари. В процес на работа носителите издържат удар със сила 1500 g. В същото време SSD устройствата тежат не повече от 68 грама, което означава, че почти не увеличават допълнително общото тегло на лаптопите.

SSD носителите нямат подвижни части, което ги прави устойчиви на удари и вибрации. По същата причина те са и безшумни и не отделят топлина при работа, както хард-дисковете.

Ниска консумация

Впечатление прави ниската консумация на SSD устройствата от серия 470 – според производителя, при активно използване потреблението не надхвърля 0,24W, докато при покой консумацията е не повече от 0,14W. По данни от проведени тестове, това са едни от най-ниските стойности за SSD дискове.

В резултат на липсата на подвижни елементи, дисковете от серията 470 имат до две трети по-ниска консумация, в сравнение с обикновените HDD. Това добавя средно около 30 минути живот на батерията на един лаптоп; също така се постига и намаляване на електроенергията, необходима за захранване на твърдия диск на настолен компютър. За клиента това е добре дошло, защото SSD дискът пести средства и допринася за опазване на околната среда.

Богат набор от средства за управление

Стабилната работа, високата производителност и дългият живот на SSD диска са гарантирани от портфолиото с решения за управление Management Solutions, вкл. софтуера Magician и инструмените Auto Defragmentation, Auto Operation Management и Randomizer.

За кого са предназначени

Серията устройства Samsung 470 SSD са подходящи за широк кръг потребители – професионалисти, геймъри и служители в офиси, които имат нужда от ъпгрейд на своите работни станции или геймърски системи (вкл. преносими и настолни компютри). Дисковете не са евтини, в сравнение с HDD, но пък който може да си ги позволи, ще се възползва от високата им производителност.

Цените варират в зависимост от капацитета, като моделите 128 GB и 64GB осигуряват оптимално съотношение цена/производителност. 64-гигабайтовият вариант е особено интересно предложение, когато става дума за избор на системен диск.

Средното заявено от производителя време за работа без отказ (MTBF) е 1,5 млн. часа. Всички варианти от серията се предлагат с тригодишна гаранция през партньорската мрежа на дистрибутора Поликомп. Препоръчителните крайни цени започват от 235 лв. за модела 64 GB. Двойно по-големият SSD (128 GB) струва 433 лв., а  върховият модел с капацитет 256 GB се предлага за 867 лв.

Коментар