Windows 7 свали дела на XP под 50%

През юли делът на операционната система Windows XP за първи път от много години падна под 50%, по данни на Net Applications. Легендарната ОС на Microsoft е била инсталирана на 49,7% от компютрите, свързани към интернет, докато през юни делът й възлизаше на 51,1%. 

Спадът се дължи на нарасналата популярност на Windows 7. Актуалната операционна система е увеличила дела си от 27,1% през юни на 29,7% през юли. XP все пак остава най-популярната ОС в света с голяма преднина спрямо останалите системи на Microsoft и други разработчици.
 
На трето място по разпространение е Vista. През юли с предшественика на Windows 7 са работили 9,3% от интернет компютрите в света, докато преди една година двете системи си поделяха по около 14,5%.
 
Местата от четвърто до седмо заемат различни версии на Mac OS X и iOS. Ако темповете на растеж на Windows 7 и съответно на спад при XP се запазят, двете версии ще се изравнят през второто тримесечие на следващата година, когато на всяка от тях ще се падат по 38%.
 

по темата: „Windows 7 свали дела на XP под 50%”

добавете коментар...

  1. Димитър Панайотов

    Сигурно има нещо общо с непрестанната пропаганда, че Win7 е по-сигурен от WinXP, за което все още не съм видял нито едно практическо доказателство или поне обяснение.

Коментар