Windows Vista и 7 с удължена поддръжка

Microsoft удължи поддръжката на потребителските версии на Windows Vista и Windows 7 от пет на десет години. Новите условия съответстват на поддръжката за корпоративни потребители, съобщи ZDNet.

 

Съгласно новия график, цикълът на поддръжка за Windows Vista приключва на 4 ноември 2017 г., а за Windows 7 − на 14 януари 2020 г.

По-рано Microsoft удължи поддръжката и за индивидуалните потребители на Windows XP до  4 август 2014 г., т.е. 13 години след излизане на операционната система на пазара.

Разширената поддръжка означава, че редовите потребители ще получават обновления на сигурността за по-продължителен период  – 5 години повече, отколкото първоначалния срок.

Microsoft уточнява, че не бива да се бърка периодът на поддръжка с комерсиалната достъпност на системите. Ако например, поддръжката на Windows XP приключва през 2014 г., това не значи, че дотогава ще може да се купи системата – на практика, тя отдавна е снета от продажби.

От компанията уточняват също, че за да получават обновленията на сигурността, потребителите трябва да си инсталират последния сервизен пакет (Service Pack) на операционната система, с която работят.

Коментар