Тим Кук се отказал от опция за $75 млн.

Шефът на Apple Тим Кук се е отказал от възможността да получи 75 милиона долара като дивиденти в следващите десет години, съобщи Блумбърг.

Мотивите за подобно странно решение, взето от наследника на Стив Джобс на поста CEO в Купертино, не са известни.

Наскоро Apple подаде документа Form-8K в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), който съдържа одобрение от борда на директорите за изплащане на дивиденти по т.нар. ограничени акции. Техните притежатели получават по 2,65 долара за брой.

Ограничените акции дават право за получаване на дивиденти, но държателите им не могат или са ограничени да гласуват в събранието на акционерите. По правило, изплащането им става след изтичане на определен период от време и зависи от показателите на компанията.

След встъпването си в длъжност CEO, Тим Кук получи 1,125 млн. ограничени акции при условие, че след пет години половината от този пакет може да бъде преобразуван в обикновени акции, т.е. в реален дивидент, а останалата половина – след още 10 години.

Според сп. Forbes, заплатата на Тим Кук за 2011 година е 900 хиляди долара, а бонусите и премиите възлизат на 1,8 млн. долара.

Коментар