Gartner: Бързо оставяйте Windows XP

Повечето ИТ специалисти, които до този момент отдаваха предпочитание на Windows XP, вече смятат, че е дошло време за смяна на платформата. Ако не направят това, те рискуват да изостанат много сериозно, предупреди анализаторът от Gartner Майкъл Силвър.

В началото на годината Microsoft обяви, че ще прекрати поддръжката на Windows XP през 2014 г., след което няма да пуска обновления на системата. Въпреки това 5-10% от ИТ специалистите в света не бързат да се откажат от XP.

Според Gartner, през 2013 г. Windows XP ще остане инсталирана на не повече от  5% от корпоративните компютри, докато преди няколко години делът й беше над 80%.

Организациите трябва да побързат с обновлението на операционната система, тъй като остават само 23 месеца до спиране на поддръжката на XP, а за подмяна на компютърния парк може да е необходима цяла година.

Съществува опция за компаниите да удължат периода на поддръжка на XP от страна на Microsoft, но това ще им струва скъпо. Така например, участниците в програмата Software Assurance трябва да платят 200 хиляди долара, а тези извън програмата – половин милион долара.

Друга причина за раздяла с Windows XP е фактът, че много разработчици на софтуер просто няма да поддържат системата в новите си продукти. По оценки на Gartner, през 2013 г. около 60% от независимите доставчици на софтуер (ISV) ще изключат XP от списъка на съвместимите платформи.

Очакват се също проблеми с уеб приложенията, създадени за Internet Explorer 6, които работят с грешки на по-новите версии на браузъра.

По данни на изследователската компания Net Applications, в момента 46,08% от потребителите на персонални компютри използват Windows XP като основна операционна система. През април 2012 г. този показател е намалял с 0,8 спрямо март, но все така XP остава най-популярната операционна система.

Що се отнася до последната излязла операционна система на Microsoft – Windows 7, към момента тя се ползва на 38,67% от потребителските компютри. По-късно тази година се очаква Microsoft да пусне Windows 8, която ще работи еднакво добре на компютри и таблети, обещава компанията.

Коментари по темата: „Gartner: Бързо оставяйте Windows XP”

добавете коментар...

  1. sda

    нищо й няма на операционната с-ма…
    само алчност и лакомия…
    плюхме по Гейтс, ама сега Ballmer ще ни види сметките… много агресия, много реклама… и прости потребители…

  2. Usera

    Мъчат се хората да си продават новите продукти. Истината е че версията на Windows XP Embedded ще има поддръжка до 2020 година. Embedded изданието е дори по-добро настройваш си всички компоненти, модули драйвери, които да се включат в системата. Цялата тази пропаганда е за глупави и податливи на манипулации обикновени user-и. Така че ползвайте си го XP-то напук на M$.

  3. xp

    Microsoft: Бизнесът губи с Windows XP
    Gartner: Бързо оставяйте Windows XP

    Кой ли го плаща този анализ?

  4. Лъчо

    @Йордан – най-тъпият коментар който съм чел някога …

  5. Наблюдател

    Тези анализатори от люпилото на M$ ме кефят. Така усърдно се опитват да си придават сериозен вид, че чак се ***** от напъни 🙂 Всъщност за едно е прав Силвър – сменяйте платформата, време е за OpenSUSE 🙂

  6. Йордан

    …да, махнете колкото се може по-бързо Virus XP от вашия комютър и го заразете възможно най-бързо с Virus 8

Коментар