Децата играят по 5 часа седмично на смартфони

Децата прекарват все по-голяма част от времето си в игри на мобилни устройства. Забелязва се обаче тенденция на отлив от геймърските конзоли и медиа-плейъри в полза на смартфоните, особено сред най-малките.

По данни на NPD Group, децата играят средно по 5 часа на седмица със смартофона на единия от родителите си. В повечето случаи на смартфона са инсталирани 12 приложения за деца и преобладаваща част от тях са безплатни. Подобна тенденция е лоша новина за компании като Sony и Nintendo, които владеят пазара на портативни геймърски конзоли и съпътстващи услуги.

В проучването на NPD Group са участвали няколко хиляди родители със смартфони, които отглеждат деца на възраст между 2 и 14 години. Повечето от тях са склонни да купят смартфон на децата си, без да се интересуват от техническите характеристики, а единствено от възможността за инсталиране на приложения, които способстват умственото развитие на малчуганите.

На второ място по популярност след игрите са музикалните приложения, следвани от софтуера за обработка на снимки и уидгетите за общуване в интернет.

Що се отнася до половите различия, 87% от момчетата ползват смартфона за игри срещу 80% при девойките. Петте часа за игри седмично се разпределят сравнително равномерно в пет сесии по един час.

Някои родители пък забраняват на децата си да ползват мобилни устройства. Като основна причина се посочва страхът от повреда и изобилието от приложения, които отнемат много време на децата, без да помагат за развитието им.

Коментар