БАН ще консултира Столична община

БАН ще участва в Експертен съвет по „Наука, технологии и иновации” към кмета на Столична община. В учредения вчера научен съвет ще бъдат сформирани работни групи по направления – екология, организация на транспорта, културно-историческо наследство, образование и връзки между наука и бизнес.

Съветът по наука ще подпомага дейността на Столична община с осигуряване на експертни становища по различни проекти на общината. По този начин в управлението на София ще бъде ползван научният потенциал на страната, съобщиха от БАН.

За проучвания, експертизи и изпълнение на конкретни задачи ще бъдат създадени отделни работни групи към съвета, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова. Координатор на Експертния съвет е проф.д-р Костадин Костадинов, който е научен секретар на БАН.

Столичната община и досега се е обръщала към българските учени и преподаватели в университетите за мнения и становища по различни проекти, допълни Фандъкова.

В работата по изграждане и експлоатация на най-големия инфраструктурен обект – софийското метро – са привлечени като експерти учени от 4-ри университета. В областта на транспорта общината работи с Института по космически технологии на БАН за разработване на нови системи за светлинно обозначаване на пешеходни пътеки, посочи кметът.

В областта на екологията и зелените системи са използвани експерти от Лесотехническия университет и др. Фандъкова припомни участието на експерти от катедра „Конструкции” на Университета по архитектура, строителство и геодезия във връзка с обследването на сгради след земетресението на 22 май 2012 г.

Представители на два столични университета и на БАН участват в работата по кандидатурата на София за „Културна столица на Европа 2019” и приетото от Столичен общински съвет учредяване на сдружение с нестопанска цел „Клъстер за иновации и култура”.

Коментар