ЕС иска още 300 000 жени за ИТ сектора

Технологичната индустрия се нуждае от повече жени, иначе рискува да изпита дефицит на ИТ работна сила в размер на 300 хиляди души през 2010 година, алармира Европейската комисия. Чиновниците от ЕК се надяват да привлекат повече момичета към образование, разкриващо възможности за ИТ кариера.

В 66% от телекомуникационните компании, например, няма жени в управлението.

Въпреки увеличението на броя на студентите в Европа по ИКТ специалности, ЕК иска още. В момента 2,3% от всички студенти изучават ИТ, но това не е достатъчно Европа да конкурира САЩ в хай-тек областта. От другата страна на океана цели 5% от студентите следват технологии, а в Корея технически специалности изучават 6%.

Решението на ЕК е повече жени в ИТ сектора. През 2006 година само 22% от студентите по технологии са били жени. В корпорациите положението е още по-отчайващо. Освен че в управлението на 66% от телекомите няма жени, в 14 от най-големите ИТ компании дамското присъствие е под 10%.

“Мачо” култура и по-дълго работно време отблъсква жените от ИТ кариера, сочи проучване на английската Intellect. Едва 16% от технологичния персонал са жени, като се забелязва тенденция на спад. Преди две години дамите съставляваха 18% от ИТ служителите.

Коментар