Големите ИТ проекти ще се съгласуват от КСИО

Големите проекти на министерствата в областта на информационните и комуникационни технологии ще се обсъждат и съгласуват от Координационния съвет по информационно общество (КСИО) към Министерския съвет по методика, която ще бъде разработена и приета от съвета. Това бе решено вчера на заседание на КСИО.
Съветът заседава под ръководството на Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, с участието на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и упълномощени представители на министерствата, академичната общност и браншови организации.
Целта на решението е да се подобри синхронизацията на публичните инвестиции в информационни и комуникационни проекти и по-оптимално използване на възможностите на структурните фондове на Европейския съюз за финансиране на сектора.
Обсъден бе проект на програма за ускорено развитие на информационното общество, която ще бъде допълнена с мненията на заинтересованите институции. Документът ще бъде предложен за приемане от Министерския съвет през юни.
Одобрена бе и концепция за развитие на Националния иновационен център за информационни и комуникационни технологии. Тя предвижда създаване на организация с идеална цел за стимулиране на иновативния потенциал в страната по ИКТ и за подобряване на конкурентоспособността на сектора.

Коментар