Технологията Bluetooth крие опасни рискове

Около 73% от мобилните потребители не са запознати с проблемите в сигурността, които могат да изложат на риск устройства като клетъчни телефони и лаптопи с Bluetooth, сочи проучване на компанията InsightExpress. За такива потребители термини като "bluejacking", "bluesnarfing" или "bluebugging" вероятно са непознати.

Има и много други методи, които използват разнообразни атаки от типа "отказ-от-услуга" (denial-of-service) или дори техники за подслушване на частни разговори, казват от компанията за сигурност Symantec. През миналата година броят на различните мобилни вируси, червеи и троянски коне е нараснал неимоверно много.

Терминът "bluejacking", познат още като "bluespamming", е техника, използвана за изпращане на анонимни текстови съобщения на мобилни потребители чрез Bluetooth. Друга, по-опасна техника е "bluesnarfing", която може да даде на хакера достъп до информация, съхранявана на мобилното устройство, без потребителят да узнае за това. Тази технология се възползва от дефекти в сигурността в някои по-стари версии на хендсети с Bluetooth.

Третата и може би най-сериозна заплаха е "bluebugging". Тази техника дава достъп на хакерите до командите на мобилния телефон, като използва Bluetooth, без потребителят да разбира за това. Уязвимостта на хендсета позволява на атакуващите да извършват телефонни обаждания, да изпращат и получават текстови съобщения, да четат и пишат контакти, да подслушват телефонни разговори и да се свързват с интернет. И за разлика от "bluesnarfing", която просто предоставя достъп до лична информация на телефона, "bluebugging" позволява на хакера да поеме контрола върху устройството.

От Symantec препоръчват на потребителите, които искат да обезопасят своите безжични устройства, продукти за мобилна сигурност, вкл. антивирусни програми, защитна стена, анти-SMS спам и технологии за криптиране на данни.

Коментар