Турция пак спира достъпа до YouTube

 
Турски съд нареди на държавната компания по телекомуникации да блокира достъпа до популярния сайт за видео споделяне YouTube. Причината са клипове, за които съдът смята, че обиждат водещи политически фигури.

Вече за втори път Турция блокира достъпа до YouTube, припомня siliconvalley.com. През март сайтът, собственост на Google, беше блокиран за два дни след жалба, че някои клипове обиждат основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Забраната падна, след като обидните клипове бяха премахнати.

В сряда съдът нареди нова забрана, аргументирайки се, че видео материали в YouTube обиждат Ататюрк, президента Абдула Гул, министър-председателя Ресеп Ердоган и армията. Това решение беше критикувано от журналистическа организация. Мярката е прекомерна, смятат от "Репортери без граници" със седалище в Париж.

Все още не е ясно кога забраната ще влезе в сила. В Турция е незаконно да обиждаш Ататюрк, който е изключително уважавана фигура в историята на страната, като негови портрети висят по стените на почти всички правителствени офиси.

Коментар