Експерти алармират за сигурността на iPhone

 
Макар и iPhone да представлява трудна мишена за хакерите, то от McAfee предупреждават, че има начини устройството да бъде компрометирано. То не разполага със софтуер за сигурност, но и Apple не позволява на хората да качват на него програми на странични разработчици, намалявайки по този начин риска iPhone да бъде заразен със злонамерен софтуер.

Когато обаче устройството се свърже с Мрежата, възможностите за пробив в сигурността му нарастват неимоверно много, писа news.yahoo.com, като се позовава на McAfee. От компанията не твърдят, че са открили специфична дупка в сигурността на хендсета, но изброяват няколко начина, чрез които един упорит хакер може да използва интернет, за да зарази устройството.

Apple разчита на разработчиците да създадат богати уеб базирани приложения, до които ще се стига чрез мобилната версия на уеб браузъра на компанията Safari. Пропуските в сигурността на браузърите обаче са се доказали като един от най-ефективните начини за хакерите да пуснат заразен код в една система.

Много е лесно да се изпрати SMS или имейл с линк и когато потребителят кликне върху връзката, сървърът да инжектира код в iPhone. Ако това стане, то хакерът може да придобие пълен контрол над устройството.

Преди време се случи точно това. Експерти от Independent Security Evaluators откриха дефект в Safari. Създавайки заразен уеб сайт, изследователите инжектирали код в iPhone и откраднали скорошни текстови съобщения, телефонни номера и имейли. След това Apple поправи този дефект.

Освен това Apple позволява и употребата на JavaScript, когато iPhone си взаимодейства с уеб страници. Този програмен език може да се използва за откриване и експлоатиране на софтуерни проблеми. В допълнение, мултимедийното приложение QuickTime представляваше до преди време съвкупност от проблеми, а в момента в Мрежата циркулира информация за няколко доказани дефекта във версия 7.

А с вече голямата популярност на хендсета в САЩ и предстоящото му пускане в Европа след около шест седмици, Apple може да очаква все по-агресивни опити от страна на хакерите да бърникат в устройството.

Хакването на мобилни устройства не е толкова разпространено, колкото при десктоп компютрите. Въпреки това обаче, има доста интересни злонамерени програми, написани специално за мобилни телефони, вкл. и такива, които карат телефона автоматично да набира или изпраща съобщения на номер с висока тарифа. Този номер естествено е притежаван от хакери, които прибират приходите.

Коментар