Класираха най-влиятелните ИТ личности за последните 25 години

Бил Гейтс, Стив Джобс и Майкъл Дел заемат съответно първо, второ и трето място в класацията на най-влиятелните хора в ИТ през последните 25 години.

Класацията е направена от CompTIA (Computing Technology Industry Association) – организация на технологичната индустрия с 22 000 членове. В проучването са участвали 473 компании, като повечето гласували са работили в ИТ индустрията поне три години.

Гейтс, който е председател и съосновател на Microsoft, е бил избран от 84% от участниците. Джобс, изпълнителен директор и съосновател на Apple, е предпочетен от 73%, а за Майкъл Дел, който е изпълнителен директор и основател на Dell, са гласували 53% от взелите участие членове на CompTIA.

Линус Торвалдс, създател на операционната система Linux, събира вот от 47% и си дели четвъртото място с основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж. По стечение на обстоятелствата, мащабната сървърна инфраструктура на най-голямата търсачка разчита на Linux.

Джон Чеймбърс, който е председател и изпълнителен директор на Cisco Systems, е пети с 44%. Следват го Лари Елисън, изпълнителен директор на Oracle, който е събрал 36% от вота, Винтън Сърф, който заедно с Боб Кан проектират TCP/IP протокола на Интернет, е седми с 35%.

Настоящият изпълнителен директор на Microsoft Стив Болмър е осми със също 35%. На девето място стои Маргарет Уитман, която е президент и изпълнителен директор на eBay и е събрала 30% от вота.

В престижната класация попадат още Крейг Барет от Intel (28%), Луис Герстнер-младши от IBM(26%), Джеф Безос от Amazon.com (23%), Скот Макнийли от Sun Microsystems (22%), Леонардо Чиариглионе, който заедно с други известни учени помогна в създаването на MP3 стандарта(17%), Пол Отелини от Intel (17%), Карли Фиорина от HP (14%), Рей Ози от Microsoft (13%), Марк Хърд от HP (11%), Том Андерсън и Крис Деулф от MySpace.com (10%), Томас Фридман от New York Times (4%) и Марк Бениоф от Salesforce.com (3%).

Тим Бернерс-Лий, който може да се похвали с изобретяването на World Wide Web, е почти на дъното на класацията с едва 1% от вота.

Марк Андрийсен, създал заедно с Ерик Бина браузъра Mosaic и съосновател на Netscape, не успя да се промъкне в престижния списък. А в допълнение към тази обида, гласувалите в проучването на CompTIA са поставили Internet Explorer (66%) на първото място като най-влиятелен технологичен продукт за последните 25 години, следван от Microsoft Word с 56% и Windows 95 с 50% от вота. На четвърто място гласувалите са класирали iPod на Apple и Microsoft Excel с по 49%.

Коментар