Отворената мобилна платфома на Google вещае промени в бизнеса

Съобщението за мобилна платформа на Google и за нова коалиция, която рекламира и поддържа отворени стандарти за мобилни устройства и приложения, е добре дошло облекчение от настоящите заключени продукти и услуги. Полза от платформата очакват разработчиците на мобилни приложения, второразредните безжични доставчици, някои от производителите на хендсети и повечето потребители. За корпоративните ИТ мениджъри нещата стоят малко по-различно.
Всъщност, за компаниите, ако платформата на Google, наречена Android, стане широкоразпространен отворен стандарт за мобилни устройства, то това би било нещо полезно за бизнесите, макар и още да е рано да се правят заключения, писа informationweek.com. Ако Android може да донесе по-голяма функционалност, по-ниски разходи и обхване всички проблеми, свързани с персонални права върху информацията и със сигурността, както и с интеграция с бек-офис системи, то тази платформа ще бъде изключително полезна на бизнесите.
Това все пак са само големи „ако”, дори и за коалиция с размера на Open Handset Alliance, която включва американските безжични доставчици AT&T и Sprint Nextel, производителите на хендсети HTC, Motorola и Samsung, производителите на чипове Qualcomm и Broadcom, както и много водещи компании от технологичната и телекомуникационната индустрии.
Платформата Android, в която се включват операционна система за мобилни устройства, базирана на Linux, както и пакет от приложни програмни интерфейси (API-та) за разработчиците на софтуер, е насочена най-вече към потребителския пазар, обявиха от Google.
Въпреки това, много анализатори виждат дългоочаквания дебют на търсачката на мобилната сцена като променящо индустрията събитие, което ще размести картината за корпоративните ИТ мениджъри, както и за техните служители, чиито устройства те поддържат. И когато ИТ ръководителите съставят план за следващите пет години, то те задължително трябва да обърнат внимание на тези идващи промени, за да могат да се адаптират към тях.
С други думи, Android и Open Handset Alliance ще внесат нова отвореност в корпоративната мобилност. Ако екосистемата от разработчици от трети страни, която Google иска да привлече около Android, се увеличи достатъчно, то ще бъдат създадени не само потребителско ориентирани програми от рода на игри, но и приложения, насочени към бизнеса.
В допълнение, тъй като Android е с отворен код, то компаниите ще могат свободно да адаптират платформата към своите собствени нужди и сами да разработват желаните приложения.
Всички това звучи много добре. Но преходът към устройства с операционни системи с отворен код и изцяло поддържани уеб браузъри повдига и много въпроси, засягащи ИТ мениджърите. Ще се наложи ИТ отделите да отделят специално внимание на мобилната сигурност и на месечните разходи.
А ако Google иска да генерира приходи от реклами, то големият въпрос за ИТ специалистите ще бъде как да блокират тези реклами (увеличеното използване на рекламна информация може да увеличи месечните разходи) и да ограничат излагането на риск на своята мрежа.
Едно нещо обаче е сигурно и то е, че отворените хендсети идват, така че ИТ мениджърите ще трябва да се адаптират, за да могат да се справят с тях. 

Коментар