Microsoft може да изневери на HD DVD

Ако потребителите предпочетат Blu-ray пред конкурентния HD DVD, Microsoft може да преосмисли досегашната си позиция спрямо форматите за видео с висока резолюция. Макар и това да не е официална позиция на Редмънт, слуховете в интернет едва ли са случайни.
До момента Microsoft е твърдо ангажирана към HD DVD на Toshiba, но последните събития могат да променят статуквото. Наскоро Warner Bros, най-големият играч на пазара за домашно видео, застана ексклузивно зад Blu-ray на Sony.
Това със сигурност ще се отрази положително на конзолите PlayStation 3, които имат вграден Blu-ray плеър и са подходящи освен за игри, но и за HD видео. PS3 пък е основен конкурент на майкрософтската конзола Xbox 360. И макар тези устройства да се използват преди всичко за игри, Sony все пак ще получи известно предимство от победата на Blu-ray над HD-DVD.
А Microsoft едва ли ще си позволи лукса да бъде на страната на губещия. Така че не е изключено компанията да екипира своята конзола Xbox 360 с Blu-ray драйв. Анализаторите обаче не очакват това да се случи през настоящата година. Microsoft ще изчака развръзката на пазара за HD видео.

Коментар