Плаващият график е полезен за здравето

Плаващият работен график се отразява здравословно на служителите в компаниите, установява ново проучване на медицинската школа към Wake Forest University. Хората по-малко боледуват, по-рядко отсъстват от работа поради умора и се справят по-добре със задачите си, когато са на гъвкаво работно време, сочат резултатите от изследването на три хиляди служители от фармацевтичната индустрия.

Плаващият график е често използван инструмент за мотивация от работодателите. Според експертите, този начин на организация на работата влияе положително на здравето и ефективността на служителите в компаниите, което се доказва и от проучванията.

Чрез промяна на работното разписание, продължителността на работния ден и разпределението на отговорностите мениджърите увеличат производителността на труда в компаниите и намалят заболяванията на служителите. Частичната заетост и работата извън офиса са изгодни и ефективни както за работодателите, така и за служителите, смятат от Wake Forest University.

Фиксираният работен график в компаниите не подхожда на всеки работник. Пикът на активност при някои служители, например, е около 11 ч. сутринта, а други все още не могат да се събудят по това време. Алтернативата е въвеждане на гъвкаво работно време, като началото варира от 8 до 11 ч., а краят – от 17 до 20 ч., като са възможни и други варианти, в зависимост от естеството на работата и предпочитанията на служителите.

Коментар