Умно осветление ще намали разхода на ток с 90%

Внедряването на „умно” осветление може да намали разходите за електроенергия, използвана за тази цел, с 90%, според нов анализ на Gartner.

Прогнозата сочи ръст на умните осветителни тела от 46 млн. тази година до 2,54 млрд. в края на десетилетието. Площта, осветявана от смарт лампите, ще се удвои през настоящата година, в сравнение с миналата.

Под умно осветление Gartner разбира осветление, свързано към мрежата и достъпно за централизирано управление или през облака. То е част от концепцията за „интернет на нещата” (IoT).

Ключов фактор за икономията на електроенергия са светодиодните лампи. В допълнение, хората ще пестят и от по-ефективно използване на осветлението, благодарение на показанията на датчици, а в най-развития вариант – и в резултат на анализ.

В сравнение с традиционните лампи с нажежаема жичка, новите осветителни системи обезпечават икономия на ток с поне 50%, а при висока степен на автоматизация разходът може да намалее с 90%, твърди Gartner.

Един от вариантите за управление на осветлението е т.нар. „осветление като услуга” (lighting as a service, LaaS). При този модел на осветление, клиентите могат да пестят, като разчитат на доставчик на LaaS, вместо да внедряват и регулярно да модернизират собствена умна система за осветление.

Коментари по темата: „Умно осветление ще намали разхода на ток с 90%”

добавете коментар...

  1. Pan4o

    То стана модерно да наричат всяко устройство “умно” или с “интернет на нещата”, но се надявам да не са прекалено умни, така че да си изтриват BIOS-а след 20 000 работни часа и да трябва да си купуваме нови.

  2. :o)

    Има една книжка за Незнайко 🙂
    там дребосъчетата в града на мръсните капиталисти плащаха в хотела за осветление, за телевизор, за легло, за паста за съби, за вода – всичко по малко и после прекъсва, докато не пуснеш следващите стотинки 🙂 Иначе стоиш на тъмно, студено и спиш на земята.
    Много ми напомня на това.

  3. maxobg

    никой обаче не говори за цената на LEDовете.една бегла сметка не говори в тяхна полза ,поне за сега

  4. 1234

    Ако минеш на LED осветление икономията ти пак е 90% без да е умно. Аман от умни вещи. От толкова умни вещи хората са затъпели до нивото на амеба.

Коментар