Законът на Мур загуби актуалност

Intel не може повече да следва закона на Мур, съгласно който броят на транзисторите се удвоява на всеки две години. Компанията от Санта Клара отсрочи пускането на 10-нанометрови процесори от ново поколение, като по този начин наруши закона, дефиниран от нейния основател Гордън Мур.

На конференция за финансовите резултати през последното тримесечие главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич заяви, че пускането на 10-нм чипове Skylake се отлага с половин години, заради сложното производство.

Подобно отлагане не се случва за пръв път, припомня Ars Technica. През 2014 г. Intel отсрочи за известно време пускането на пазара на 14-нм процесори Broadwell, а по-рано компанията наруши планирания график за чиповете Haswell и Ivy Bridge.

По думите на Крзанич, периодът за усвояване на последните две поколения технологични процеси за производство на чипове е нараснал от 2 на 2,5 години.

Гордън Мур дефинира своя закон през 1965 г. Съгласно първоначалното определение, броят на транзисторите в интегралните схеми се удвоява на всеки два месеца. По-късно, през 1975 г. съоснователят на Intel коригира този период на две години.

Доскоро законът на Мур действаше безотказно. Но вече Intel не е в състояние да следва правилото на своя съосновател, тъй като е все по-трудно да се „изтъняват” технологичните норми.

За да спази закона на Мур, Intel трябва да пусне чиповете Skylake през 2016 г. Компанията обаче предупреди, че внедряването на 10-нанометровата технология за производство на процесори се отлага за второто полугодие на 2017 г.

Коментари по темата: „Законът на Мур загуби актуалност”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Напротив точно голяма трагедия е за професионалистите ползващи high-end десктоп компютри.

  2. Станислав

    Имате предвид Cannonlake предполагам, защото skylake излиза тази есен. Не мисля че ще е голяма трагедия, особено за настолните пц-та. Иначе това е добре дошло за AMD.

Коментар