Виртуализацията пуска здрави корени в Европа

Темповете на възприемане на виртуализирани сървъри са изключително бързи сред организациите, които вече използват технологията, показва ново проучване на IDC. През 2007 година 35% от всички закупени сървъри са били виртуализирани, а през 2008 се очаква този процент да нарасне на 52%.

Изследването показва също, че 54% от организациите, които не използват виртуализация, смятат да възприемат технологията през следващите 18 месеца. В момента всички компании, големи и малки, виждат в лицето на виртуализацията ключа към своята успешна стратегия за центровете за данни. Следващото препятствие, с което те ще се сблъскат, е използването на виртуализацията по възможно най-ефективен начин.

Виртуализацията експлодира на Стария континент. Както големите, така и малките организации използват тази технология за широка гама от приложения и за критични за своя бизнес проекти. Едновременно с това нарастват предизвикателствата около управлението на сложността на виртуализацията, намирането на способни кадри и лицензирането на софтуер.

Компаниите увеличават виртуализацията на своите сървърни системи х86 с цел използването им за съществени за бизнеса приложения. Все още обаче по-голямата част от виртуализираните решения се намира в процес на тестване и разработване. Най-голямата бариера пред възприемането на технологията са липсата на опит и умения, казват от IDC.

Растежът на виртуализацията като стратегия остава много силен – от 46% през миналата година на 54% през тази. Интересен факт, отчетен в изследването, е, че виртуализацията нараства в същността си като стратегия за центъра за данни, а не като част от други проекти. Тази тенденция подкрепя гледната точка, че на виртуализацията все повече се гледа като на стандарт за широка гама от тежки задачи.

VMware е безспорният пазарен лидер, доставяйки технология за виртуализация на 82% от участвалите в проучването компании. Въпреки високите нива на употреба на Linux, едва 3% от представителната извадка използват Xen за своя виртуализационна платформа. Продуктите на Microsoft в тази област се използват от 13%, като с различните Unix технологии се стига до 14%.

Изследването открива още, че 59% от имплементациите имат по-малко от четири виртуални машини на една физическа. Областите, в които през миналата година виртуализацията е отбелязала най-голям растеж, особено при малките и средни предприятия, е възстановяването след бедствие, подобряване на бекъпа и наличността.

Факторите, водещи до най-големи проблеми за потребителите на технологията, са наличието на умели кадри и на лицензиране на приложенията от доставчиците. Близо една четвърт (23%) от използващите виртуализация казват, че лицензирането на приложения все още не може да посрещне техните нужди, а 33% от големите компании заявяват, че това ограничава и употребата на виртуализацията.

Въпреки че гледат на виртуализацията като на жизненоважен инструмент за своя бизнес, по-голямата част от компаниите не оценяват печалбите и използването на виртуална инфраструктура по същия начин, по който правят това с физическата инфраструктура.

IDC открива, че много компании разполагат както с голяма група от приложения, които биха могли да бъдат управлявани по-ефективно, така и с резерв от приложения, които да разгърнат. А именно виртуализацията ще им позволи да рационализират и разширят своето портфолио от приложения. Със съзряването на пазара от IDC очакват компаниите да започнат да оценяват своите проекти за виртуализация по-внимателно и да търсят по-голяма стойност от технологията в инфраструктурата си.

Коментар