Intel инвестира в немска фирма за слънчеви модули

Глобалната инвестиционна организация Intel Capital инвестира €24 милиона в немски производител на слънчеви модули с тънък слой за генериране на електричество. Sulfurcell ще използва нвестицията, за да разшири своята производствена база с нов завод в Берлин.
Фондът на Intel е основният инвестор в проекта на стойност €85 милиона. Няколко други европейски компании ще вложат общо €38 милиона за развитие на зелената технология, заедно с останалите средства от досегашни инвеститори.
„Cleantech инвестициите в цял свят, включително генерирането на слънчева енергия са сред ключовите насоки за Intel Capital, особено предвид загрижеността от глобалното затопляне и нарастването на цените на енергията за бизнеса и потребителите,” заяви Арвинд Содани, президент на Intel Capital и изпълнителен вицепрезидент на Intel.
Слънчевите модули превръщат слънчевата светлина в електричество. Sulfurcell произвежда монолитни модули, като използва тънък слой материал от рода на химическите елементи CIS/CIGSe (медно-индиев сулфид/селенид) за превръщане на светлината в електричество. Пилотната производствена линия на компанията демонстрира качествата на продукта и възможността за надграждане на процеса, за бъдещо производство в големи количества.
Intel Capital се фокусира върху cleantech сектора, като активно търси и структурира инвестиции в компании от цял свят, които произвеждате продукти и услуги в множество „зелени” сфери като енергийна ефективност, генериране и съхраняване на алтернативна енергия, транспорт и материали.
В България през 2007 година Intel Capital и MCI Management, направиха значителна инвестиция в Некском България, която дава сериозен тласък за изграждането на национално WiMAX покритие на Некском в страната и доставка на интегрирани гласови и безжични интернет услуги.
До 2009 г. Некском – България планира инвестиции за над 20 милиона евро, за да постигне основните си цели: постигане на национално WiMAX покритие в България; заемане на минимум 10% от пазарите на фиксирани телефонни услуги и на широколентови услуги, както и въвеждане на мобилни WiMAX услуги (802.16e) в цялата страна.

Коментар