Появи се нов клонинг на епълския Mac

Американската компания Open Tech започна производство на компютри, работещи с операционна система Mac OS X. Клонингите на епълския Mac ще се предлагат на значително по-ниска цена, съобщава AppleInsider.
Потребителите в САЩ ще могат да се сдобият с евтиния клонинг Open Tech Home срещу 600 долара, или пък с много по-мощния Open Tech XT за 1200 долара. Конфигурацията, описана на сайта на компанията, включва процесор Intel Pentium D 945 3.40GHz Dual-Core, твърд диск 500 GB, памет DDR2 3 GB, видеокарта Geforce 8600 GT 512 MB и оптично DVD устройство. 
Производителят обаче няма да продава машините с предварително инсталирана Mac OS X, тъй като е открил в лицензионното споразумение забрана за установяване на системата на компютри, различни от епълските.
Вместо това на купувачите ще се дава комплект "направи си сам", който ще облекчи инсталирането на Mac OS X на клонингите. Потребителите ще трябва да си купят отделно копие на системата.
Open Tech не е първата компания, която се опитва да пусне Mac клонинг. През април подобни компютри започна да продава друг производител – Psystar, който беше даден на съд от Apple за нарушение на авторски права. “Ябълката” иска Psystar да оттегли от пазара вече продадените системи, тъй като разрушавали марката й.

Коментар