Малките фирми не вярват, че са цел на хакерите

Много предприятия се считат за твърде малки, за да бъдат цели на кибер престъпници, предупреди нов доклад на компанията McAfee, който отразява резултатите от проучване „Размерът има ли значение?“.

От анкетиране 500 ИТ мениджъри на компании в САЩ и Канада с 1,000 – 2,000 служители една трета признават, че са били атакувани повече от четири пъти от кибер престъпници през последните три години. Проучването показва също, че при 26 процента от компаниите възстановяването е отнело най-малко седмица – унищожително дълго време за малките и средни предприятия, особено за тези, които ръководят бизнеса и продажбите си чрез интернет.

Времето за възстановяване в Канада е дори по-голямо, като една трета (36 процента) от атаките са отнели повече от седмица за пълно възстановяване. Докладът, данни от който предостави дистрибуторът на McAfee у нас COMPUTER 2000 България, изтъква нереалната оценка на предприятията от малкия и среден бизнес относно защитата на тяхната ИТ среда и действителните стойности на кибер атаките.

Основното погрешно схващане на компаниите от МСП сегмента е, че са твърде малки, за да имат значение за хакерите. 44 процента смятат, че кибер престъпността е проблем за големите организации и са убедени, че не засяга тях.

52 процента от малкия и среден бизнес вярват, че тъй като не са много популярни, то кибер престъпниците няма да атакуват конкретно тях. Подценяването обаче излиза скъпо – почти половината (45 процента) не смятат, че са предпочитана цел за кибер престъпниците, а 46 процента не вярват, че могат да са източник на приход за хакерите.

„За бизнеса заплахи от всякакво естество – вируси, неоторизиран достъп на хакери, спайуеър и спам, могат да доведат до загуби и открадната информация, забавяне на компютрите, намаляване на производителността, загуба на продажби и дори загуба на репутация”, посочват от McAfee. „Само защото бизнесът е малък, не значи, че сте имунизирани срещу заплахите относно сигурността”, допълват експертите.

Предприятията от малкия и средния бизнес са уязвими от ИТ атаки, защото не успяват да заделят достатъчно време и средства за своята сигурност. Почти половината от тях (42%) отделят само един час седмично за управление на своята ИТ сигурност, независимо от факта, че всеки пети (21%) е наясно, че една успешна атака може да го докара до фалит.

„Тъй като повечето от проучените фирми от малкия и среден бизнес отделят само по един час седмично за своята ИТ сигурност, нашият съвет е да намерят надежден партньор, който да оцени риска”, препоръчват от McAfee.

„Избирайки управляемо решение и отстъпвайки управлението на сигурността, фирмите от малкия и среден бизнес могат да освободят малко време и да се фокусират върху приоритетите си и да са спокойни, че тяхната ИТ сигурност се управлява от експерти”, съветват от McAfee. Също така това означава, че технологии, които са далеч от финансовите им възможности, ще бъдат достъпни за малкия и среден бизнес.

Коментар