Android приложения тръгват на хромбуците

Притежателите на хромбуци най-после чуха дългоочакваната новина – Chrome OS ще позволи пускане на Android приложения

Притежателите на хромбуци най-после чуха дългоочакваната новина – Chrome OS ще позволи пускане на Android приложения

Потребителите на хромбуци ще могат още тази година да пускат безпроблемно на своите устройства Android приложения, стана ясно от анонсите на конференцията за разработчици Google I/O.

Подобна възможност се очакваше от няколко години в Chrome OS – операционната система на Google, с която се доставят мобилните компютри, известни като хромбуци. Google съобщи, че ще добави в платформата достъп до онлайн магазина Play Store, в който има милиони Android приложения.

Нещо повече, Android приложенията ще могат да работят на хромбуците и в автономен режим. За целта обаче разработчиците ще трябва да направят определени промени в своите продукти, уточняват от интернет компанията.

Според предварителните информации, Android приложенията ще работят на Chrome OS в три фиксирани размера на прозореца, в който се отварят, без да се брои пълноекранният режим. В допълнение, системата ще поддържа многозадачност и работа с много прозорци, както и известия.

Разработчиците ще получат достъп до новите възможности на Chrome OS в началото на юни. Списъкът с хромбуци, които ще поддържат работа с Android приложения, е публикуван на сайта на Google – той е доста внушителен и вероятно ще обхване всички модели.

Коментар