15% от всички домейни в света са на кирилица

Кирилицата е сред трите най-популярни интернет езици, сочи статистиката. 15% от всички домейни в света са именно на кирилица, според проучване на EURid и ЮНЕСКО, резултатите от което бяха огласени в навечерието на празника на славянската писменост и предстоящото пускане на домейна „.ею”. 

Регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15%, като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации. Така кирилицата се превръща в един от трите основни езика в интернет, наред с латиница и хан – над 90% от всички домейни са на тези три езика.

„Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица”, отбеляза г-н Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Според EURid и ЮНЕСКО, интернационализираните домейни са основните двигатели на многоезичието в киберпространството. Те позволяват стандартната система за управление на домейни (Domain Name System) да разпознава имена на роден език.

Домейните на кирилица са все по-популярни в мрежата, сочи статистика на EURid

Домейните на кирилица са все по-популярни в мрежата, сочи статистика на EURid

През 2009 г. EURid пусна интернационализирани домейни „.eu” от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки – и днес наблюдаваме бързия растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски и достигат 51% от 1,7 милиона домейни от първо и второ ниво, изследвани от EURid и ЮНЕСКО.

Българският и руският езици са най-често асоциирани с домейните на кирилица като регистрираните в Европа домейни на кирилица са 1389.

„Насърчаването и помощта за укрепване на езиковото и културно многообразие са изключително важни за нас като европейци. Само чрез последователни действия в подкрепа на многоезичието и достъпа до интернет, имаме възможност да дадем ход на политиката ни за единно дигитално пространство”, коментира Роберто Виола, ръководител на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии” на Европейската комисия.

Коментар