Google получил заявки за блокиране на 4 млн. домейна

Броят на URL адресите, докладвани за премахване в Google, наближава 6 милиарда
(снимка: CC0 Public Domain)

Преодолян е нов праг в броя на заявките, които Google получава за блокиране на домейни в резултатите от интернет търсенето, поради нарушения на нечия интелектуална собственост. Цифрата вече превишава 4 милиона.

Блокирането на уеб-страници и домейни се извършва в съответствие със Закона за авторското право в цифровото хилядолетие (DMCA) и с публичното разкриване на информация при искания, свързани с обществен контрол.

Според публикуваната статистика, на която се позовава Torrent Freak, броят на уникалните домейни от второ ниво, посочени в заявките за премахване на информация в резултатите от търсенето, надхвърля 4 милиона.

Общият брой URL адреси, докладвани за премахване, наближава 6 милиарда. В заявките се споменават 317 000 носители на авторски права и 321 000 организации, от името на които се подават заявления.

Тъй като в много случаи заявките се изпращат въз основа на автоматизиран анализ, често има инциденти, свързани с искане за премахване на легално съдържание. Така например, повече от 700 000 заявки изискват премахване на връзки към материали от самия Google.com, 5564 – на връзки към материали от рейтинга на IMDb.com, а 3492 – към статии от Wikipedia.

22 заявки сочат нарушения на сайта на ФБР, 17 – на сайта на Белия дом, две – на сайта на Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA), три – на сайта на Ватикана. Обикновено Google открива такива грешки и те не водят до изключване на страници в резултатите от търсенето.



От любопитните ситуации може да се отбележи добавянето на собствения уебсайт на Warner Bros към списъка за блокиране, опити за блокиране на торенти от OpenOffice и iso изображения на Ubuntu 8.10 от Microsoft.

Регистрирани са също опити за блокиране на IRC регистрационни файлове и дискусии в пощенските списъци на Ubuntu и Fedora под претекст за нелицензирано разпространение на филма „2: 22”, както и доклади от системата за непрекъсната интеграция на Ubuntu под претекст за нелицензирано разпространение на филма „Result”.

Коментар