Задават ли се трусове на пазара на уеб-търсачките?

Google и OpenAI се готвят да обявят и покажат интересни технологични новости идната седмица, надпреварата се изостря (снимка: CC0 Public Domain)

OpenAI планира да обяви свой нов продукт за уеб-търсене, базиран на изкуствен интелект, в понеделник. Ако това се окаже вярно, анонсът може да разтърси пазара на технологии за интернет-търсене и да застраши водещата позиция на най-популярната търсачка в момента.

Подкрепяната от Microsoft компания за изкуствен интелект OpenAI работи върху продукт за търсене, който потенциално ще се конкурира с Google на Alphabet и с Perplexity, добре финансиран стартъп за търсене с изкуствен интелект, съобщиха Bloomberg и The Information.

Макар че OpenAI се старае да не издава какво точно ще покаже в понеделник, технологичният свят вярва, че това ще е именно търсачка с AI. Новината съобщи и Ройтерс, като се позова на „източници, запознати с въпроса“.

Засега OpenAI отказва подробности в отговор на запитванията на медиите. Фирмата само съобщи в петък, че ще направи поточно излъчване на събитие на живо в понеделник, за да „демонстрира някои актуализации на ChatGPT и GPT-4“. Главният изпълнителен директор Сам Алтман по-късно написа: „не е GPT-5, не е търсачка, но ние работихме усилено върху някои нови неща, които смятаме, че хората ще харесат!“

Подобен провокативен и неясен израз звучи малко като бляскавите маркетингови закачки на Apple преди анонсирането на нови продукти, само че с по-малко суперлативи, коментира The Register. Изглежда въпреки опитите да се отрече, че „не е търсачка“, технологичният свят очаква точно това. Според някои, може би става въпрос за търсачка с гласово-управляван AI асистент.

Има и друга причина, поради която се вярва, че новото „нещо“ ще е търсачка. Събитието „на живо“ на OpenAI е насрочено точно един ден преди началото на годишната конференция I/O на Google. Тя започва във вторник и на нея се очаква технологичният гигант да представи множество нови продукти, свързани с AI. Изборът на подобен момент говори, че става дума за „добре прицелен продуктов дебют“, коментират анализаторите.

Технологията за търсене на OpenAI стъпва на нейния водещ продукт ChatGPT и позволява на AI чатбота да извлича директна информация от мрежата и да включва цитати, според Bloomberg. ChatGPT използва авангардни AI модели на компанията, за да генерира отговори, звучащи като реална човешка реч, в отговор на кратки текстови подкани.

Наблюдателите от индустрията отдавна определят ChatGPT като алтернатива за събиране на онлайн информация, въпреки че системата има известни трудности с предоставянето на точна информация в реално време от мрежата. Междувременно Google обяви някои функции с елементи на генеративен AI за собствената си едноименна търсеща машина.

От друга страна стартъпът Perplexity, чиято оценка е вече 1 милиард долара, е основан от бивш изследовател на OpenAI и придоби популярност, представяйки собствен интерфейс за уеб-търсене с изкуствен интелект, който в своите резултати показва цитати и изображения, наред с текстовите отговори. Той има 10 милиона активни потребители месечно, според януарска публикация в блога на стартъпа.

По това време ChatGPT на OpenAI беше окачествен като приложението, което най-бързо е достигало „прага“ от 100 милиона активни потребители месечно – за съвсем кратко време след стартирането му в края на 2022 . Глобалният трафик към уебсайта на ChatGPT обаче се движи нагоре-надолу като влакче в увеселителен парк през последната година.

Едва сега ChatGPT се завръща към своето пиково ниво от май 2023 г., според анализаторската фирма Similarweb. Затова изглежда, че компанията за изкуствен интелект е под натиск да разшири потребителската си база и изглежда съвсем логично да представи търсачка на база своите AI разработки.

Друг важен фактор е това, че търсенето традиционно разчита на приходи от реклами от трафика на посетители. Когато AI моделите предоставят отговори в рамките на интерфейса на определена компания, вместо да насочват хората към други уебсайтове, опциите за монетизиране на посещаемостта са по-различни, подчертават анализатори.

Коментар