„Тим Кук на Тим Кук” – това ли е бъдещият шеф на Apple?

Джеф Уилямс, оперативен директор на Apple, е потенциален наследник на Тим Кук начело на компанията (снимка: Apple)

Тим Кук, настоящият изпълнителен директор на Apple, рано или късно ще напусне поста си. Кой ще го замени? Журналистът Марк Гърман назова потенциалния наследник на Кук.

Според него, бъдещият шеф на Apple ще се нарича Джеф Уилмс, в момента главен оперативен директор на ИТ гиганта от Купертино. Той отговаря за всички операции на компанията, както и за веригата за доставки.

Уилямс често е наричан „Тим Кук на Тим Кук”, тъй като неговата биография е сходна с тази на Кук – започвайки с работата в Apple, възпитанието в ценностите на американския юг и и получаване на степен в университета Дюк.

От друга страна, Уилямс може да не е подходящ за шеф на Apple, поради възрастта си. Той е само две години по-млад от Кук, така че, ако настоящият CEO на компанията се задържи още дълго на поста си, неговата кандидатура ще се обезсмисли.

Гърман, журналист на Блумбърг и известен инсайдер, коментира и друго име, спрягано за евентуален наследник на Тим Кук. Това е Крейг Федериги, който отговаря за разработката на софтуер. На него обаче му липсва бизнес проницателността, необходима за управление на цялата компания, смята Гърман.

Друг сериозен претендент е Джон Тернус, старши вицепрезидент на Apple за хардуерното развитие. Той се присъедини към ръководния екип на компанията едва през 2021 г., но се издигна много бързо в йерархията. 

В момента Тернус работи по направленията Mac, iPad и AirPods, като наскоро добави iPhone и Apple Watches в своята сфера на управление. На практика той отговаря за почти целия микс от хардуер, генериращ приходи на Apple.

Същевременно, Тим Кук не е подложен на никакъв натиск и може да остане начело на Apple още доста време, уточнява Гърман.

Коментар