САЩ вдигат 4 пъти митата за китайски електромобили

Четворно увеличаване на митата за внос ще засегне сериозно вноса на китайски електрически превозни средства в САЩ (снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да обяви следващата седмица повишени мита върху чистите енергийни продукти от Китай, съобщи Уолстрийт Джърнъл, позовавайки се на запознати източници.

Повишаването на митата ще засегне китайските критични минерали, слънчеви панели и батерии. Очаква се тарифите за внос на електрически превозни средства да се повишат до 100%. Решението може да бъде обявено на 14 май.

Сегашната тарифа от 25% попречи на евтините електромобили от Китай да навлязат на американския пазар. Но администрацията на Байдън, производителите на автомобили и някои законодатели са загрижени, че тарифната ставка няма да е достатъчна, тъй като китайското производство се разширява.

През април Байдън обяви планове за утрояване на митата върху вноса на стомана и алуминий от Китай. Неговият екип планира скоро да обяви нови мита върху китайски стоки, насочени към стратегически сектори, включително електрически превозни средства, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на практика започна търговска война, като наложи мита върху китайски стоки на стойност 370 милиарда долара. Тази мярка обаче причини огромни загуби и на американските вносители.

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел очаква Пекин доброволно да намали износа на субсидирани продукти. В противен случай ЕС ще бъде принуден да предприеме твърди икономически мерки.

Коментар