Nvidia се превърна в “чудовище” за чипове

Търсенето на хардуер за изкуствен интелект изстреля Nvidia на върха в разработката на чипове
(снимка: Nvidia)

Nvidia, лидерът в хардуера за изкуствен интелект, стана най-големият разработчик на чипове сред играчите на пазара, които не разполагат със собствени заводи, според данни на TrendForce за 2023 г. Американската компания се превърна в чудовище, което е по-голямо от Qualcomm и AMD взети заедно.

През 2023 г. общите приходи на десетте най-големи дизайнерски къщи за интегрални схеми в света достигнаха приблизително 167,6 милиарда долара, отбелязвайки годишно увеличение от 12%. Този растеж се дължи основно на Nvidia, която отбеляза забележително увеличение от 105% на приходите и стимулира цялата индустрия.

Докато Broadcom, Will Semiconductor и MPS постигнаха незначителен ръст на приходите, други компании се сблъскаха със спадове, поради икономически проблеми и намаляване на запасите, коментира резултатите TrendForce.

Проектанти на чипове без фабрики – класация според пазарните им дялове
(източник: Trendforce)

Благодарение на бума на AI и огромното търсене на ускорители за изкуствен интелект, Nvidia заработи 55,27 милиарда долара от продажби на чипове през миналата година. Компанията удвои резултата си от 2022 година и вече заема 33% от целия пазар.

Основен принос за растежа на Nvidia има GPU-то H100. В момента компанията заема над 80% от пазара на чипове за AI ускорители, като се очаква увеличението на приходите ѝ да продължи през 2024 г. с пускането на H200 и следващото поколение B100/B200/GB200.

Qualcomm е на второ място с 30,9 милиарда долара, регистрирайки спад от 16%, а  пазарният ѝ дял сред проектантите на чипове без фабрики възлиза на 18%.

Списъкът на лидерите включва още Broadcom, AMD, MediaTek, Marvell, Novatek, Realtek, Will Semiconductor, MPS и Cirrus Logic. В същото време само Nvidia, Qualcomm, Broadcom и AMD могат да се похвалят с дял от над 10%.

Прави впечатление също, че в списъка на лидерите само Nvidia успява значително да увеличи приходите си. Още четири компании показват ръст, но той е по-малък от 10%, докато останалите играчи в разработката на чипове отбелязват спад в приходите през 2023 г.

Гледайки напред, TrendForce прогнозира, че растежът на глобалната индустрия за проектиране на интегрални схеми ще продължи възходящата си траектория, в резултат на разширяващото се изграждане на големи езикови модели (LLM) и проникване на AI приложенията в личните устройства, което потенциално ще доведе до появата на AI смартфони и компютри.

Коментар