ICANN отказа да „отреже” руските домейни

Интернет регулаторът ICANN отказа намеса в конфликта между Русия и Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Искането на Украйна ICANN да „отреже” руските части от интернет беше отхвърлено от нестопанската група, която наблюдава системата за домейн-имена в глобалната мрежа. Главният изпълнителен директор Йоран Марби заяви, че групата има за задача „да запази неутралитет и да действа в подкрепа на глобалния интернет”.

„Нашата мисия не се простира до предприемане на наказателни действия, налагане на санкции или ограничаване на достъпа до сегменти от интернет – независимо от провокациите”, пише Марби в отговора си до вицепремиера на Украйна Михаил Федоров.

„ICANN прилага своите политики последователно и в съответствие с документираните процеси. Правенето на едностранни промени би подкопало доверието в модела ни, където участват множество заинтересовани страни, и би накърнило политиките, предназначени да поддържат глобалната оперативна съвместимост в интернет”, гласи официалната позиция.

В понеделник Украйна поиска от ICANN да „отреже” руските домейни от най-високо ниво като .ru, .рф и .su; да „допринесе за отнемането на SSL сертификатите на сайтовете в тези домейни; да изключи основните (root) DNS сървъри в Русия. Федоров твърди, че исканите мерки „ще помогнат на потребителите да търсят надеждна информация в алтернативни домейн зони, предотвратявайки пропагандата и дезинформацията”.

ICANN е „създаден да гарантира, че интернет работи”

Експерти предупредиха, че удовлетворяването на молбата на Украйна ще навреди на руските цивилни, но ще има слабо въздействие върху руското правителство и военните, отбелязва Arstechnica. Подобна мярка не би постигнала желаната цел – противодействие на пропагандата. Марби потвърди тази оценка, като в писмото си до Федоров заяви:

„Както казахте в писмото си, Вашето желание е да помогнете на потребителите да търсят надеждна информация в алтернативни домейн зони и да предотвратите пропагандата и дезинформацията. Само чрез широк и безпрепятствен достъп до интернет гражданите могат да получат надеждна информация и разнообразие от гледни точки. Независимо от източника, ICANN не контролира достъпа до интернет или съдържанието”.

ICANN и нейната глобална общност са наясно с това колко ужасна цена плаща Украйна в момента, посочи шефът на организацията. Това обаче не ѝ дава „правомощия за налагане на санкции”, пише Марби. „По същество ICANN е създадена, за да гарантира, че интернет работи, а не за да бъде използвана координационната му роля, за да спре да работи”.

„Разрушителен” ефект

По отношение на искането за отмяна на домейни от най-високо ниво Марби написа: „Глобално договорените политики не предвиждат ICANN да предприема едностранни действия за прекъсване на връзката между тези домейни, както желаете. Можете да разберете защо такава система не може да работи въз основа на заявки от една територия или държава относно вътрешни операции в рамките на друга територия или държава. Такава промяна в процеса би имала опустошителни и трайни последици за доверието и полезността на тази глобална система”.

Отрицателен бе и отговорът на Марби на искането за изключване на опорните (root) DNS сървъри в Русия. Той заяви, че „системата от опорни базови сървъри се състои от много географски разпределени възли, поддържани от независими оператори”.

По отношение на искането на Украйна за SSL сертификатите Марби написа, че ICANN „няма възможността да отменя специфичните SSL сертификати за домейните”. Той обясни, че сертификатите се дават от трети страни и ICANN няма общо с тяхното издаване.

Отказът на ICANN навярно е разочарование за мнозина, но шефът на организацията се позовава на децентрализирания характер на интернет: „Никой участник няма способността да го контролира или да го изключи. Основната роля на ICANN е да гарантира последователното и уникално приписване на интернет-идентификатори в съответствие с глобалните политики”.

„Тези политики са разработени от общност от множество заинтересовани страни, която включва технически, бизнес и академични експерти, гражданско общество, правителства и други, които работят съвместно за решаване на политическите и техническите предизвикателства чрез консенсус. Това е модел, който позволи на интернет да процъфтява в продължение на десетилетия. Този широк, приобщаващ подход към вземането на решения насърчава глобалния обществен интерес и прави интернет устойчив срещу едностранно вземане на решения”, казват от организацията.

Масови блокирания

Докато ICANN категорично отстоява стабилността на глобалната мрежа, редица частни организации и правителства предприеха стъпки за ограничаване на движението на информация из интернет. Повечето социални мрежи, които са собственост на щатски компании, блокираха съдържанието на руските медии и възможностите за реклама на руски бизнеси.

Русия, от своя страна, блокира Twitter, Facebook, различни новинарски сайтове и големи магазини за приложения. Някои интернет доставчици в Русия, които се явяват собственост на американски фирми, преустановяват дейност. ЕС пък заяви намерението си да ограничи разпространението на руски медийни канали из Европас с аргумента, че трябва да сложи прът в колелата на „дезинформацията”.

Коментар