Хибридният начин на работа повиши критериите за видеоконференции

Все повече организации инвестират в телеконферентни решения от професионален клас
(снимка: Poly)

След пандемията хибридният начин на работа се наложи като нормален, а заедно с това бе осъзната и нуждата от висококачествени решения за видеоконференции. Организациите, в които различни и отдалечено разположени екипи работят съвместно, имат все по-високи изисквания към камерите и озвучаването, за да бъде пълноценна колективната им дейност.

„Няма спад на интереса към решения за телеконферентни разговори след пандемията, даже напротив. Изглежда свикнахме да работим разпределено и сега вече имаме изисквания и очаквания за високо качество при хибридния модел на работа”, сподели Михаил Михайлов, управител на компанията Digital Box, която предлага у нас видеоконферентните решения Poly. „Все повече организации търсят телеконферентни решения от професионален клас. Тези системи не са евтини, но се изплащат бързо благодарение на спестените разходи от командировки на служителите”.

Разликата е осезаема. Ако по време на пандемията всеки работещ си стоеше вкъщи и се включваше във видеовръзка с колегите посредством каква да е уеб-камера и какъв да е микрофон, днес служителите се събират в офисите и искат екипно да провеждат съвместни сесии с тимове от други локации. Малката индивидуална камера отстъпва пред висококласни видеосистеми с качествен образ, кристален звук и съществени удобства като насочени микрофони и филтриране на околните шумове, разказа Светозар Георгиев, специалист по продажби в компанията.

Високи критерии

Организациите, които внедряват висококласни видеоконферентни системи, са основно два типа. Голяма част са международните компании с разпределена клонова мрежа, обхващаща много физически места, в много страни. В подобни компании се провеждат срещи между два, три или повече екипи от по няколко души на всяко място, поясниха от Digital Box. Групите се събират в зали, за да се свържат помежду си с видеовръзка. Най-често това са фирми от сферата на търговията, техническата поддръжка или производството.

Специално проектирани комплекти отговарят на нуждите на екипите от висококласни видеоконферентни решения (снимка: Poly)

Другата голяма група клиенти с високи изисквания към видеоконференциите са държавни организации – съдилища, енергийни дружества, болници. Те се нуждаят от технология, която прави възможно лесното общуване между групи хора, разположени на различни места, понякога в различни държави. Предвид спецификата на работата им, важно е във всяко помещение, където хора участват в телеконференция, всичко да се чува пределно ясно, без накъсване и загуба на думи, от всички участници. Надеждността е критична – от нея може да зависят човешки съдби, подчертаха експертите от Digital Box.

Без жици и кабели

Едно от удобствата, на които организациите много държат при избора на оборудване за видеоконференции, е олекотената среда от гледна точка на свързващи кабели. В конферентните зали безжичната свързаност не е въпрос на каприз: колкото по-изчистена е обстановката, толкова по-безопасна е, по-прегледна пред останалите участници и с по-малък риск от срив и технически проблеми.

Показателен за критериите на потребителите е интересът към решения от серията Poly Studio X – компактни устройства от типа „всичко в едно”. Разчетени за малки, средни и големи зали (модификации X30, X50, X70), с всяко от тях конферентната зала изглежда семпло и спретнато, защото в нея има само един голям екран и компактно видеоконферентно устройство до него – остават хората, масата и столовете. Освен това моделите Poly Studio X  работят с различни видове видео-софтуер и са много гъвкави.

С компактните решения Poly Studio X70 конферентната зала изглежда семпло и спретнато
(снимка: Poly)

Хората искат бързи и лесни решения за провеждане на видеоконферентни разговори, така че да не им се налага да се занимават със сложна инсталация и много спомагателна техника, споделиха специалистите от Digital Box. Моделите Poly Studio X са базирани на операционна система Android, така че са лесни за боравене, освен това са настроени за работа с всички масови платформи за видеокомуникации, които познаваме – Microsoft Teams, Zoom, Skype.

Е, когато ставам дума за Microsoft Teams, има и специализиран набор за компаниите, които приоритетно работят с този офис-софтуер. Това са моделите Poly Studio Teams Rooms – специално проектирани сетове, които отговарят на нуждите на екипи, работещи с популярното приложение за сътрудничество на Microsoft.

Качествен звук

Основен фокус в технологиите за пълноценни видеоконференции е качественият звук. Така е, защото колкото и качествена да е камерата, при телеконферентната връзка картината минава през облачна платформа (като Zoom), която редуцира качеството на изображението с цел по-лесен пренос. Не така обаче стоят нещата със звука. Той остава в добро качество. Затова е важно, че микрофоните и звукообработващият софтуер постоянно се подобряват и усъвършенстват възможностите, на които потребителите разчитат, поясниха от Digital Box.

Така например, в гореспоменатите Poly Studio X и Poly Studio Teams Rooms е вграден алгоритъм на база изкуствен интелект, който филтрира фоновите шумове, за да може само чистите човешки гласове да се предават онлайн към събеседниците на другия край на телеконференцията. Технологията е проектирана с цел съсредоточаване върху гласа на един презентиращ.

Алгоритъмът е усъвършенстван до такава степен, че ако в залата с презентацията настане хаотичен разговор или дори разгорещен спор с участието на всички присъстващи, алгоритъмът ще филтрира гласовете на спорещите, освен този на презентатора. Наречен NoiseBlockAL, софтуерът е обучен да преценява и заглушава гласовете, които не са с водеща роля в дискусията.

Едно от удобствата, на които организациите много държат, е олекотената среда от гледна точка на свързващи кабели (снимка: Poly)

Всъщност повечето от техническите подобрения в съвременните телеконферентни системи, касаещи звука, са изцяло софтуерни. А софтуерът се обновява автоматично. Това позволява едно и също устройство за бизнес-видеоразговори да работи в конферентната зала на фирмата години наред, без да се налага да се подменя с по-ново.

„При нас понякога идват хора с телефони на възраст 10 години – още от времето, когато Poly се казваше Polycom – и устройствата им все още работят, но те искат да разширят конфигурациите. Тези хора потвърждават за каква дълготрайност става дума при въпросния подход”, подчертаха от Digital Box.

Мария Малцева

Мария Малцева