Драстична промяна: работното място вече е навсякъде

“Работата е нещо, което правим, но не и място, на което отиваме!”, каза Борислав Манов, Logitech (снимка: TechNews.bg / от АСБИС Академия)

Начинът, по който живеем и работим, претърпя драстична промяна, която повлия и на отпечатъка ни върху околната среда. Работното място вече е навсякъде и това, разбира се, стана възможно, благодарение на технологиите.

“Работата е нещо, което правим, но не и място, на което отиваме!”, каза Борислав Манов, мениджър B2B решения на Logitech за България и Румъния, в лекция пред аудиторията на АСБИС Академия – годишната дилърска конференция на ИТ дистрибутора, която се провежда този уикенд в хотел Воя Бийч Ризорт в Свети Влас.

Той констатира очевидния факт, че хибридният начин на работа вече не е модел, а ежедневие за служителите. Работното място може да бъде навсякъде, където пребивава човек, видеоконференциите са нещо обичайно по няколко пъти на ден.

Същевременно в тази среда за работа без ограничения, е необходим хардуер, от който зависи гъвкавостта на служителите. “Проектираме [хардуер] за хората, но лесното използване носи ползи за бизнеса”, каза Манов и подчерта, че 1 от всеки 3 зали за видеоконференции в света използва решения на Logitech. Компанията, по неговите думи, вече 40 години разширява човешкия потенциал – и когато работим, и когато играем.

Мениджърът изтъкна и ангажимента на Logitech към устойчивостта. Това е особено актуална тема, предвид новите директиви на ЕС, които изискват рециклируемост на продуктите като една от задължителните точки в търговете.

Logitech изпълнява ангажимента си за устойчивост с чисто производство, внимателен избор на материали, висока енергийна ефективност, удължен живот на продуктите и възможност всичко да се рециклира. 3 от всеки 4 продукта на швейцарската компания са направени от рециклируема пластмаса, заяви Борислав Манов.

Иновативните работни кабини WorkBooth привлякоха интерес сред аудиторията на семинара
(снимка: TechNews.bg / от АСБИС Академия)

Интересна идея за работното място демонстрира пред участниците в АСБИС Академия иновативната компания WorkBoth, чиито решения дистрибуторът предлага отскоро на пазара. Става въпрос за частни работни пространства от типа “room-in-room” (стая в стаята).

Това са специално създадени кабини с всичко необходимо за работа, в които човек може да се усамоти и да поработи на спокойствие, без да му пречат колегите и шума в офиса, разказаха от разработчика.

Кабината разполага с бюро, камера, док станция, комуникации, климатик, интеграция с Microsoft Teams и всичко останало, от което се нуждае служителят, за да работи и комуникира ефективно. WorkBooth наблегна на системата за опресняване на въздуха в кабината – това се случва на всеки 42 секунди, като на час се обменят 156 кубически метра въздух, което гарантира свежест в работната среда.

Тези кабини могат да послужат и като паник стая за разтоварване на напрежението на служителите, пошегуваха се представителите на WorkBooth.

Коментар