ИТ фирмите: Липсата на редовно правителство пречи на бизнеса

В условията на пазар, който върви надолу, фокусът върху услугите е това, което може да даде по-добри резултати, заяви Людмил Стойчев от CBN (снимка: TechNews.bg / от АСБИС Академия)

От 4 години държавата е различна и през това време пазарът на хардуер се промени много като динамика и обеми. Същевременно, ръстът на заплатите в държавния сектор изпреварва инфлацията и икономическите показатели на страната, а обществените поръчки за ИТ тази година намаляват, което влияе негативно на бизнеса, според данни на агенция CBN, изнесени на дилърската конференция АСБИС Академия в Свети Влас.

2024 година е най-успешната за НАП, обяви Людмил Стойчев, управляващ съдружник в CBN, Бизнесът се изсветлява и плаща все повече данъци, НАП преизпълнява плана с 13%. Но като цяло има тревожни сигнали за състоянието на държавата, предупреди анализаторът.

Салдото тази година е на минус – бюджетният дефицит е 2,8 млрд. лв. Търговията, която е най-голямата индустрия в страната, не може да излезе напред, промишлеността също е на минус. Това, което движи икономиката, са услугите с ръст от 8% пред първото тримесечие и 9% през второто, разкри Людмил Стойчев.

Продължава ръстът на възнагражденията в държавния сектор, където повишаването на заплатите изпреварва инфлацията и тези разходи са за сметка на нови кредити. Същевременно проектите са спрени, поради липсата на пари от плана за устойчивост, тъй като не бяха гласувани необходимите закони.

В анкета на CBN сред ИТ фирмите 61% от респондентите казват, че липсата на редовен кабинет пречи на бизнеса. Идват избори, бюджетът за ИТ проекти намалява и никой не се ангажира с прогноза какво ще се случи до края на годината.

Повишаването на минималната работна заплата също се приема противоречиво от бизнеса – 41% смятат, че промяната ще бъде положителна. Други сериозни предизвикателства и рискове за ИТ бизнеса са покачващите се цени на енергията и военните конфликти в света, както и проблемите в сектора на електромобилите в Германия, която е най-големият ни икономически партньор.

Спад от 1% се наблюдава в сегмента на дистрибуцията пред второто тримесечие. В ритейл сектора ръстът е 3%, при е-магазините – 4%, дори при услугите се наблюдава забавяне на темпото. Продукти, които “избухнаха” през второто тримесечие, са мониторите и смартфоните (в сегмента телекомуникации има ръст от 14%)

Що се отнася до хайпа около изкуствения интелект, ИТ бизнесът все още е резервиран за внедряването на AI. Близо две трети (65%) от анкетираните от CBN смятат, че още е рано да инвестират в компютри с вграден чип за AI. Приоритет в ИТ разходите е миграцията в облака (52%).

Потребителският сегмент се очертава като по-силен от B2B и това се обяснява отново с увеличените заплати на държавните служители. 25% ръст на заплатите в държавата означава, че има чудесни клиенти в потребителския сегмент, обърна внимание на ИТ дилърите Людмил Стойчев.

Накрая, той подчерта, че в условията на пазар, който не върви с очакваните темпове, фокусът върху услугите е това, което може да даде по-добри резултати. Печалбата ще бъде по-важна от обема в заключителната част на годината, заключи Людмил Стойчев.

Коментари по темата: „ИТ фирмите: Липсата на редовно правителство пречи на бизнеса”

добавете коментар...

  1. gnome

    linux FTW

  2. Иванчо Глупака

    А редовното правителство пречи на цяла България!

Коментар