170 хиляди бизнес РС-та у нас са за подмяна

Новите Copilot+ PC имат вграден NPU, който изпълнява AI функциите локално на компютъра и много по-бързо, посочи Тони Бусаров от Microsoft DSP (снимка: TechNews.bg / от АСБИС Академия)

Огромен брой персонални компютри, които се използват от бизнес клиенти в България, скоро ще трябва да бъдат заменени с нови. Причината за това е изтичащата поддръжка на Windows 10 след една година.

В момента у нас има около 280 хиляди комерсиални РС-та под управление на Windows 10, като 170 хиляди от тях не са съвместими с изискванията на Windows 11, съобщи Тони Бусаров – мениджър бизнес развитие в Microsoft DPS, по време на АСБИС Академия в Свети Влас.

Официалната поддръжка на Windows 10 от страна на Microsoft изтича на 15 октомври 2025 година. Това означава, че след тази дата компанията няма да пуска актуализации на сигурността и компютрите под Windows 10 ще станат уязвими на кибератаки. Ще отпадне също техническата поддръжка на остарелите PC.

За да не рискуват сигурността си, потребителите на Windows 10 устройства ще трябва да преминат към актуалната операционна система Windows 11. И докато за една част от РС-тата е възможна надстройка без подмяна на хардуера, повечето устройства просто трябва да бъдат подменени с нови.

Близо две трети (65%) от Windows компютрите в България са на 5 години или по-стари. Това, заедно с изтичащата поддръжка на Windows 10, разкрива възможности за ИТ бизнеса да продава повече компютри и софтуер, посочи Тони Бусаров.

След три години всеки ще изостане, ако не използва изкуствен интелект, заяви представителят на Microsoft. AI помощникът Copilot вече е достъпен в различни продукти на Microsoft, а на пазара излиза нова генерация компютри Copilot+ PC, които съдържат NPU чип за локално изпълнение на AI функциите вместо в облака.

Този NPU чип е способен да изпълнява 40 трлн. операции в секунда, което означава, че Copilot+ PC ще се справи в пъти по-бързо при работа, например, с видео приложения в реално време, в сравнение с традиционната конфигурация на CPU и GPU без такъв чип.

Microsoft си сътрудничи тясно с индустриални лидери като Qualcomm, AMD, Intel и Nvidia в създаването на компютри с вградени възможности за изкуствен интелект, добави Тони Бусаров.

Той говори пред аудиторията от дилъри на АСБИС България, които се събраха в хотел Воя Бийч Ризорт в Свети Влас на традиционната годишна конференция на ИТ дистрибутора с участието на лектори от водещи компании в индустрията като Dell, Microsoft, Samsung, AMD, Micron, Kingston и други, наред със собствените брандове на АСБИС.

През последната година ИТ дистрибуторът разшири значително бизнеса си на някои пазари, като същевременно добави нови партньори и брандове в широкото си портфолио от продукти и решения.

АСБИС не понесе щети за бизнеса си след оттеглянето от Русия и Беларус, благодарение на експанзията на други пазари, съобщи Митко Топалов, управител на дистрибутора
(снимка: TechNews.bg / от АСБИС Академия)

След санкциите в резултат на войната в Украйна, АСБИС преустанови напълно дейността си в Русия и Беларус, отказвайки се от бизнес за 1 млрд. евро, по думите на Митко Топалов, управител на дистрибутора. Но компанията компенсира напълно оттеглянето от този пазар чрез засилване на бизнеса си в други региони, включително в Африка и Западна Европа. Основният пазар за АСБИС остава Източна Европа, подчерта той.

През последната година АСБИС сключи няколко нови партньорства. Компанията стана дистрибутор с добавена стойност (VAD) на решенията на TP-Link и Ubiquiti, партньор на Jabra и на иновативните решения за уединение в офиса WorkBooth.

В допълнение, дистрибуторът лансира собствен бранд за гейминг продукти LORGAR, чийто анонс се състоя миналата седмица в Прага. Новости в продуктовото портфолио на АСБИС са прахосмукачките EUREKA и кухненските уреди и аксесоари от висок клас ByuDeem, разказа Митко Топалов.

Коментар