„Сайт на годината” стимулира използването на българска кирилица

Някои от малките неща, които всеки от нас може да направи, е да използва кирилица редовно в работата си по български проекти (снимка: CC0 Public Domain)

Конкурсът „Сайт на годината” обяви подкрепа за инициативата „Българската кирилица”. Организаторите мотивират българските уеб създатели да използват родния ни език и особеностите на българската типография с цел утвърждаване на националните ни ценности и запазване на едно от общите ни богатства и в дигиталното пространство.

Седмото издание на конкурса ще предостави специално предложение към участниците, които ще кандидатстват със свои проекти. По повод 24 май – празникът на славянската писменост и култура и българската азбука – Сайт на годината ще предложи регистрация за участие на по-ниска стойност от 100 лв., като жест към участниците, който цели да уважи и подчертае българското наследство.

Все повече хора не осъзнават разликите между нашата писменост и други, близки до нея. Но определено има такива и те са важни за опазване на идентичността на българите, подчертаха организаторите на конкурса. Подробности за това как да се използва българската кирилица в популярните софтуери, както и предложения за шрифтове, които я поддържат, са налични на сайта на инициативата Българската кирилица.

„Идеята на „Сайт на годината” е да даде шанс на българските специалисти да се гордеят със своята работа в уеб. А съхраняването и развиването на националите ни ценности чрез платформата на конкурса, е ключова цел за нас. Каним всеки дизайнер, програмист, маркетолог, автор или медия в България да използва българска кирилица”, каза Жюстин Томс, основател на конкурса и на „Фондация за активно развитие на уеб”.

Тазгодишното издание на „Сайт на годината” се състои от 16 категории, две от които са изцяло нови за конкурса – Иновативен продукт и Сайт за електронно управление. Обновен е и съставът на журито – 58 специалисти са част от професионалното му разделение, а 12 са в младежкото.

Кандидатстването в конкурса ще продължи до 30.09.2024 г. Ранната регистрация вече тече и ще завърши на 31.08.2024 г. Основната регистрация ще се случва от 01.09. до 30.09.2024 г. А церемонията по награждаването ще се проведе на 5-ти ноември 2024 г.

Като част от инициативата „Българската кирилица”, всеки загрижен за родния ни език, може да „подпише” Манифеста, чрез което да подкрепи каузата. Някои от малките неща, които всеки от нас може да направи, е да използва кирилица редовно в работата си по български проекти, да популяризира идеята за нея и познанието за спецификите ѝ, както и да споделя информацията с колеги и познати.

Макар че в конкурса могат да участват сайтове на всички езици, които са създадени в България, организаторите призовават участниците към използване на българската писменост. А журито добавя бонус точки и по този критерий.

Коментар