Twitter удари кирилицата, за да спре руснаците

Twitter предприе драстични мерки срещу руските потребители, покрай което пострадаха и българите

Социалната мрежа Twitter е започнала да блокира акаунти и да изтрива съобщения, написани на кирилица. Причината за това е нов алгоритъм, призван да се бори с потока от руска информация.

Алгоритъмът приема за политическа провокация дори невинни съобщения, написани на кирилица, макар и не на руски език, съобщи The Verge. В отговор на питане от медията, Twitter пояснява, че знае за проблема и работи по неговото решаване, но ще продължи да взима мерки за защита на своите правила и в борбата срещу спама.

Потребители от България са сред потърпевшите, тъй като пишем именно на кирилица. Наблюденията показват, че алгоритъмът блокира акаунти или изтрива съобщения на кирилица, ако в тях се споменава @YouTube или друга популярна услуга. Дори първоначалният туит да не е изтрит, то коментарите към него, написани на кирилица, биват премахвани от дискусията.

Алгоритъмът не филтрира акаунтите по дата на създаването им – той може да блокира всеки акаунт от 2009 г. насам. Много от „баннатите“ акаунти съществуват от няколко години и имат хиляди абонати.

Според журналиста Майкъл Трейси, Twitter счита даден акаунт за свързан с Русия, ако отговаря на поне един от множество маркери. Достатъчно е акаунтът да е създаден в Русия, да е регистриран чрез руски телефонен оператор или на руски имейл адрес, да съдържа име на кирилица, или пък потребителят да публикува съобщения на руски език или да е влизал поне веднъж в акаунта си от руски IP-адрес.

Преди няколко дни Twitter съобщи за съществени промени в системата си за оценка на съобщенията. Социалната мрежа вече ще скрива от дискусиите повече коментари, които се считат за обидни. Освен това коментари от потребители, подлагани често на блокиране или от които се жалват други потребители, ще бъдат скривани навсякъде в мрежата.

Коментари по темата: „Twitter удари кирилицата, за да спре руснаците”

добавете коментар...

  1. ААА

    Туитър са аматьори. Сега да не започнат да блокират и Гръцките акаунти, нали Кирилицата е взаимствана от Гръцката азбука.

  2. Прав си

    Дори се чудеха дали да спрат акаунта на Тръмп, при положение, че точно Тръмп им прави най-голямата реклама, като използва Twitter.

  3. Димитър Иванов

    Тези правят всичко възможно да са самопогребат.

Коментар