Над 3000 регистрирани домейни на кирилица

Домейнът на кирилица .ею отбелязва напредък и през втората година от създаването му. Регистрираните .ею домейни вече са почти 2 000, а общият брой на регистрираните домейни на кирилица превишава 3 000, съобщиха от EURid – организацията, която управлява европейските домейни от името на Европейската Комисия.

Основната ни мисия в EURid е да подкрепяме стремежа на Европейския съюз за многоезичие и културно многообразие в интернет. Домейнът на кирилица .ею не само, че позволява по-лесен достъп до новите технологии на родния ни език, но и запазването на езика ни сред нашите съграждани, живеещи по целия свят”, отбеляза Пламена Аржант, българският мениджър, който отговаря за страната ни в EURid.

В същото време, европейските домейни .ею и .eu са все по-популярни сред българите, като регистрациите им към края на 2017 г. достигат растеж на от над 30%, който е вторият най-голям темп на нарастване в Европа. За сравнение, общото нарастване на регистрираните .eu домейни е 1,8% като единствено Австрия има по-голям темп на регистрация на европейските домейни.

Добрите темпове на растеж на България се задържат и през първото тримесечие на 2018 г., когато отново надминават 30% в сравнение с първото тримесечие на миналата година. От създаването си през 2007 г., общо регистрираните .eu домейни достигат 3 824 289, като най-много са регистрираните в Германия – над един милион.

Коментари по темата: „Над 3000 регистрирани домейни на кирилица”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Този “ею” домейн е пълна глупост от всякаква гледна точка. Трябваше да бъде “ес” или “юю”. Между другото втория вариант щеше и да е вид атракция…

  2. Нико

    Небивалици.

  3. Херцог Трън

    Домейн на кирилица – пълен ташак!

Коментар