Изкуствен интелект ще замени скъпите кадри до 5 години

Само след пет години в няколко ключови индустрии на работодателите няма да се налага да плащат за скъпи служители, ако е вярна прогнозата на Gartner за навлизане на изкуствения интелект в различни сфери до 2022 г.

Евтини услуги вместо скъпи специалисти

В близките години изкуственият интелект (AI) ще може да изпълнява работата на висококвалифицирани специалисти в областта на медицината, правото и информационните технологии. Такива заключения се съдържат в доклада на анализаторите, които вярват, че AI може да излезе от рамките на повтарящите се процеси.

В потвърждение на прогнозата, Gartner посочва за пример компании, в които изкуственият интелект вече не само управлява ИТ инфраструктурата и някои бизнес процеси, но и създава сложни финансови стратегии. Тенденцията вече се наблюдава в застрахователния и финансовия сектор.

Рано или късно, изкуственият интелект и машинното обучение ще стигнат до това ниво на развитие, в което високоплатени специалисти могат да бъдат заменени с евтини услуги“, коментира вицепрезидентът на Gartner – Стивън Прентич. „Ето защо много предприятия от високорентабилни индустрии със сериозно ниво на конкуренция просто ще плащат за тези услуги, така както сега плащат за тока“.

Роботи ще променят застраховането и взаимодействието с клиентите

Като потенциален „дом“ за изкуствения интелект се очертава застрахователната индустрия, сочи анализът. Позициите, заемани в момента от хора, които формират заеми и извършват корекции в застрахователните вземания, могат да бъдат автоматизирани, смята Gartner.

Така например, японската компания Fukoku Mutual Life Insurance планира да замени повече от 30 служители с компютри и специален софтуер за четене на медицински документи. Този софтуер също е в състояние да оцени размера и нуждата от плащания, но окончателното решение все пак ще се взима от човек.

Изкуственият интелект вече създава сложни финансови стратегии

Друга област на приложение на изкуствения интелект е финансовата. Шведската фирма SEB, например, използва когнитивна технология за обслужване на клиентите. Софтуерът на въоръжение в компанията може да взема решения, свързани с бизнес процесите.

Подобна автоматизация е възможна, тъй като софтуерът разбира семантиката на езика, „прочита“ 300 страници за 30 секунди и е способен да се поучи от собствения си опит, като наблюдава взаимодействието между служителите на компанията и клиентите, пояснява Gartner.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект ще замени скъпите кадри до 5 години”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ibm Watson за онкология
    оценява информация от медицинското досие на пациента,
    оценява медицински доказателства,
    и
    показва потенциалните възможности за лечение,
    подредени по степен на доверие,
    винаги предоставяйки доказателства.

  2. ха

    Последното ги писах аз…

  3. Anonymous

    Нека да изясним нещо. Това, че ЕЛЕМЕНТАРНИЯТ анализ на данните е многократно по-лесен за осъществяване от компютрите е нещо, което едва ли някой ще оспори! Безспорен факт. В случая с цитираното от Anonymous се вижда, че топ платените лекари ще имат нов технологичен инструмент, без който иначе биха загубили много повече време. Но тона НЕ ЗНАЧИ, че лекарите са заменими. Само ЧАСТ от дейността им е подобрена и то значително.

    Ще направя едно сравнение, за да станат ясни нещата. Още през 19 век механичните тогава калкулатори са започнали да смятат много по-бързо от човека. Това е улеснило много математиците при техните разработки, обаче, изобщо не означава, че механичните калкулатори са ги заменили. То днес, когато изчисленията са много по-бързи математиците още си пишат теореми, които са твърде далеч от възможностите на компютрите засега…

    Това, че написах, че компютрите ще заменят лекарите, когато се открие безсмъртието беше съвсем целево. Процесите в организма са толкова сложни, че човек има твърде смътна представа какво става. Много се знае, но и в стотици пъти има неща, които не са още известни. При такава твърде неопределена задача само човешката интуиция може да даде горе-долу прилични резултати. Когато всичко стане ясно (включително това, как да си безсмъртен), тогава наистина би могло поне теоретично компютрите да станат по-добри по отношение на анализа в сравнение с хората.

  4. Огнян Пеев

    Добре, че мен не ме засяга това. 🙂

  5. Anonymous

    Въпреки това процесът е много продължителен във времето – геном на един пациент представлява повече от 100 гигабайта данни – и това трябва да се комбинира с други медицински данни, проучвания в регистрите и информация за клинични проучвания.

    Ще са необходими седмици за един лекар за да анализира един случай,
    докато IBM Watson може да извърши тази дейност само за няколко минути.

  6. Anonymous

    Системата синтезира масиви общ данни, съчетани с възможността да се анализира специфичното съдържание, което се извършва с огромна бързина – може да чете над 200 милиона страници в 3 секунди.
    Обучена от онколози от Memorial Sloan Kettering с опита на IBM Research, системата IBM Watson за онкологията е решение, което е захранено с информация от съответните насоки, най-добрите практики, медицински списания и учебници.

    Уотсън за онкология оценява информация от медицинското досие на пациента, оценява медицински доказателства, и показва потенциалните възможности за лечение, подредени по степен на доверие, винаги предоставяйки доказателства.

    Въоръжен с тези, основани на доказателства, данни и възможности, онкологът може да направи своя избор, базиран на собствения си опит и да определи най-подходящото лечение.

    Сега, лекарите в САЩ, Холандия, Тайланд, Индия и Китай използват IBM Watson по онкология, за да персонализират грижите за пациентите, като се борят с рак на гърдата, на белия дроб, колоректален карцином и рак на маточната шийка.

    С IBM Watson за геномика, например, онколозите използват усъвършенствани анализи и когнитивните технологии, за да могат бързо да преведат ДНК данните в препоръки за индивидуални възможности за лечение на пациентите, както и да идентифицират потенциалните мутации и картографирането на тези мутации и да основат на доказателства терапевтичните възможности.

    Въпреки това процесът е много продължителен във времето – геном на един пациент представлява повече от 100 гигабайта данни – и това трябва да се комбинира с други медицински данни, проучвания в регистрите и информация за клинични проучвания.

    Ще са необходими седмици за един лекар за да анализира един случай, докато IBM Watson може да извърши тази дейност само за няколко минути.

    Въз основа на годишна работа с академични центрове, през 2016 г. стартирахме IBM Watson геномика за Quest Diagnostics – да се направи когнитивно геномен анализ на разположение на всеки пациент в САЩ през личния му лекар.

    В допълнение, ние си партнираме с Illumina за да се интегрира IBM Watson за геномика в процеса на тумор секвениране.

    Целта е разширяване достъпа до интерпретацията на геномните данни и да се помогне за стандартизиране и опростяване на геномната интерпретация на данните.

  7. Anonymous

    За последните няколко години, огромният обем от данни, облачни, мобилни и социални технологии, интернет на нещата променят индустрии и довеждат до безпрецедентна трансформация във всеки вид бизнес. Много компании и бизнеси са станали дигитални. Въпреки това, в IBM вярваме, че дигиталният пазар не е крайната дестинация, а в основата на една нова ера на бизнес, който ние наричаме когнитивен. Когато дигиталните системи срещнат дигиталната интелигентност, нови възможности се създават от системи, които разбират, анализират и се учат.Всеки ден произвеждаме над 2.5 квинтилиона байта данни и 80% от тази информация е неструктурирана – или тъмна – снимки, песни, видeо, формули – създаваме зашеметяващи количество информация.

    Когнитивна система като IBM Watson може да разбере тези неструктурирани /тъмни данни/, да ги превърне в информация, от която да извлече познание.
    Или когнитивните системи могат да се учат от тях, да навигират и копират мозъчната дейност на човека като рационализират най-доброто решение.
    Ето защо индустрии толкова различни като здравеопазване, търговия на дребно, банкиране и пътуване използват IBM Watson за да прекроят своите индустрии.

    В областта на здравеопазването данните нарастват експоненциално.
    Това изисква нови подходи по отношение на технологията и стратегията.
    Медицинската информация се удвоява на всеки 3 години.
    До 2020 г. се очаква да се удвоява всяко тримесечие.
    Платформата IBM Watson за здравеопазването е разработила когнитивни решения за бързи, точни и прецизни резултати във все по-сложната информационна среда.
    IBM Watson бързо доставя на лекарите персонализирани препоръки за лечение, основани на доказателства, съобразени с индивидуалнити здравни досиета на пациентите и след получаване на съгласие от тях.

  8. ха

    В медицината изкуственият интелект ще замени докторите, когато се открие безсмъртието!!! Т. е. след едно 100 години може да се случи. В правото е повече от естествено да бъдат заменени така наречените специалисти, но едва ли е лесно постижимо, защото know how-то правистите трудно ще го дадат, че да се получи ИИ автоматизация. По отношение на информационните технологии, то там и сега се чудя, как не са заменени така наречените програмисти… Вероятно проблемът е в това, че ИИ няма как да му обясниш с прости човешки думи какво искаш и той да ти обяснява в отговор колко си тъп и че трябва да го кажеш по други начин, за да те разбере…

  9. _

    Gartner са едни от най-жалките и неадекватни анализатори.

    Изкуственият интелект все още няма капацитета да замени обикновени шофьори (вижте множеството катастрофи с автопилоти), но по магически начин ще замени доктори и адвокати?!?

    IBM, а и други компании работят от няколко десетилетия да впрегнат AI да помага на адвокати в държави с прецедентно право като Англия, САЩ, Австралия.

    Целта там е да се търсят сохдни дела, при които решенията са в полза на адвокатската позиция.

    Аналогично, подобни системи могат да помогнат на лекарите.

    Но, да се говори, че ще ги заменят, че и ще свалят цените на услугите, е пълен дебилизъм на неадекватни “анализатори”.

    Компаниите, които разработят подобни системи, ще искат да изкарат максимално много пари, т.е. достъпът до такива системи ще е безумно скъп.

    Всъщност, очаквам да се появят нови услуги – адвокати и лекари с достъп до такива системи – те ще са поне 2-3 пъти, може и десетки пъти по-скъпи от обикновените.

    Логиката е елементарна – търсене на лекарски и адвокатски услуги винаги има, следователно няма причина цените да падат. Тези, които предлагат някакво съществено предимство, ще сложат значително по-високи цени, все пак предлагат предимство пред другите.

    Въобще, идеята, че някой ще ползва новите технологии за да намали цените, вместо да си увеличи печалбите, е тотално неадекватна.

    Предлагам на Gartner простотиите въобще да не ги превеждате, прекалено са неадекватни.

  10. Anonymous

    Крадците доктори и адвокати са пътници.

Коментар