ZTE загубила $3 млрд. от санкциите на САЩ

ZTE вече търпи огромни загуби от спирането на достъпа й до американски чипове

Китайската компания ZTE съобщи, че е загубила над 3 млрд. долара, в резултат на наложените санкции от правителството на САЩ, които забраняват на американски компании да й продават компоненти за нейните устройства.

По-рано тази седмица се появиха информации, че САЩ и Китай може да сключат сделка за сваляне на санкциите, което ще позволи на ZTE да възобнови производството само в рамките на няколко часа, предаде CNBC.

Но президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга слуховете за подобна сделка, като уточни, че ZTE може да започне отново дейност в страната, ако плати глоба и коригира своя бизнес.

По думите на президента в Twitter, китайската компания трябва да плати глоба от над милиард долара (около $1,3 млрд.), да избере ново ръководство, нов борд на директорите и да въведе нови, много строги правила за сигурност. ZTE ще трябва също така да купува повече компоненти от американски компании.

Според източници, на които се позовава CNBC, Huawei – най-големият китайски производител на смартфони – също може да има неприятности със САЩ, ако властите открият доказателства за нарушения в начина, по който компанията води бизнеса си.

Коментар