Google пропуснал да поднови домейна blogspot.in

Според различни публикации, Google е загубил контрола над домейна blogspot.in
(снимка: CC0 Public Domain)

Домейнът Blogspot.in, собственост на Google, е недостъпен за много потребители в Индия. Хората, които публикуват в платформата, са изправени пред проблеми с достъпа до своите блогове и много уеб страници са недостъпни.

Оказва се, че Google е загубил контрол над URL адресите, принадлежащи към blogspot.in домейна. Блоговете обаче са видими, когато потребителите променят URL адресите си на blogspot.com вместо blogspot.in.

Публикация на Next Web твърди, че Google вече не притежава домейна blogspot.in. Не е ясно обаче кога Google е загубил контрола над домейна. Редовните потребители на блогове в blogspot.in могат да използват собствени домейни.

Blogspot.in е част от притежаваната от Google платформа Blogger, известена по-рано като Blogspot, която интернет компанията придоби през 2003 г. Според Neowin, домейните за конкретни страници не са различни адреси на блогове, а просто пренасочване въз основа на държавата, в която живее блогърът. Когато потребител търси в Индия, той ще получи домейн с username.blogspot.in вместо username.blogspot.com.

URL адреси за конкретни страници бяха въведени в употреба в Blogger през февруари 2013 г. Това бе направено с цел премахване на съдържание, което е в нарушение на местно законодателство. По този начин, то може лесно да се отстрани чрез конкретния домейн.

До този момент от Google все още не е решил проблема.

Стоян Букович

Стоян Букович

Коментар