TikTok пред забрана и в Съединените щати

Китайският произход на TikTok може да коства забрана на приложението за кратки видео в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Трудни времена настъпват за TikTok – най-популярното приложение в света в момента, което отговори на нуждата на младежите от бързо и лесно публикуване на кратки видеоклипове.

Преди седмица приложението беше забранено в Индия, а вчера стана известно, че TikTok ще трябва да напусне и Хонконг. САЩ също обмислят забрана за приложението, става ясно от изявление на държавния секретар Майк Помпео, на което се позовава CNBC.

Засега не е взето решение, но има такава опасност за TikTok. По думите на Помпео, в САЩ този въпрос се приема много сериозно и се обмисля възможността за забрана на TikTok.

Причината е проста: това е невероятно популярно китайско приложение, а Пекин и Вашингтон са в търговска война с всички произтичащи от това последствия. САЩ обмислят възможността да забранят и други платформи от Поднебесната, но списъкът все още не е изготвен.

Междувременно, акциите на редица американски компании се повишиха след изявлението на Помпео. Думите на държавния секретар оказаха особено силно влияние върху Snap, която развива популярната платформа Snapchat. Акциите й поскъпнаха с 8%.

Коментар