Домейните на кирилица с .eu разширение отиват в историята

EURid ще премахне скоро от своя регистър всички домейн имена на кирилица с латинско домейн разширение

Предстои важна промяна в домейните на кирилица с .eu разширение, която ще влезе в сила след по-малко от една година. На 1 юни 2019 г. EURid ще премахне от своя регистър всички домейн имена на кирилица с латинско домейн разширение.

Настъпващата промяна ще засегне всички собственици на домейни, изписани на кирилица и използващи латинското разширение .eu – те трябва да бъдат заменени с аналогичното им .ею разширение, поясниха специалисти от интернет бранша.

„EURid ще премахне от своя регистър всички домейн имена на кирилица с латинско домейн разширение. Това означава, че, ако името на сайта ви е от типа www.сайт.eu, трябва да пренасочите домейна си към www.сайт.ею. Целта на промяната е да се намали объркването, предизвикано от смесването на кирилица и латиница при изписването на домейн имената”, коментира Юлиян Бориславов, управител на хостинг компания ICN.Bg.

Като акредитиран регистрар на EURid (регистърът, който управлява националните домейни от първо ниво .eu и .ею на кирилица), ICN.Bg съветва всички собственици на сайтове с домейн име на кирилица и разширение на латиница да извършат пренасочване възможно най-скоро вместо да изчакват да наближи крайният срок.

За да преминат към домейн на кирилица, потребителите трябва да насочат .ею домейна към същия хостинг акаунт, с който в момента използват и .eu домейна си. Препоръчително е името на сайта, споделяно в интернет, социални мрежи, блогове и други сайтове, да бъде променено на новото име – изцяло на кирилица.

Ако управлявате хостинг акаунта си през най-популярния контролен панел – cPanel, лесно можете да се ориентирате как да пренасочите своя домейн, за да сте сигурни, че сайтът ви ще се зарежда нормално при търсене от потребителите.

Промяната през юни 2019 г. ще засегне единствено домейните, които се изписват с име на кирилица и разширение на латиница. В останалите случаи не е необходимо да се предприемат допълнителни действия.

Собствениците и потребителите на сайтове с .eu домейни все още могат да ги номинират за участие в онлайн надпреварата .eu Web Awards 2018, която ще отличи най-добрите сайтове с .eu домейн имена в няколко различни категории. Срокът за номинации е до 1 август тази година.