Над половината .ею уебсайтове са на български език

Многоезичните домейни на .eu поддържат широк спектър от европейски езици
(снимка: CC0 Public Domain)

Активните регистрации на .ею домейни са 1 368, достигайки близо 5% от интернационализираните имена на домейни с разширения .eu, .ею и .ευ, сочат актуални данни от регистъра EURid.

Годишният доклад на EURid и ЮНЕСКО за интернационализираните имена на домейни (IDNs), като .ею, показва силната връзка между имената на домейни и езиковото многообразие в киберпространството.

Когато зад име на домейн с .ею стои уебсайт, шансовете съдържанието на интернет страницата да е на български език са големи, отбеляза Пламена Аржант, която отговаря за нашата страна в EURid – организацията, която управлява европейските домейн имена след назначаване от Европейската Комисия.

Най-новите данни, достъпни на IDN World Report, потвърждават, че многоезичните домейни на .eu поддържат широк спектър от европейски езици. Езиците са тясно свързани със скрипта, на който е изписано името на домейн.

Домейн разширението .eu на латиница поддържа уебсайтове на немски (52%), английски, чешки, полски, шведски, френски и естонски; 49% от уебсайтовете, които използват гръцките писмени знаци .ευ, са на гръцки; а 51% от уебсайтовете, които използват домейна .ею на кирилица, са на български език.

От началото на регистрациите през 2006 година, общият брой на регистрирани домейни с трите европейски домейн разширения .eu, .ею и .ευ, достига 3 715 818, от които 37 265 в България, като отбелязват растеж от почти 10% за последното тримесечие на 2020 година.